Wat is Apple Carplay?

Een systeem dat door Apple is ontwikkeld om Apple iPhones te integreren met de infotainment-entertainmentsystemen in de auto die in het dashboard van nieuwere auto’s worden geleverd. Apple CarPlay is ontworpen om het voor bestuurders gemakkelijker en veiliger te maken om toegang te krijgen tot informatie en multimedia-inhoud op hun smartphones via het in-dash-systeem van de auto zonder de telefoon zelf aan te hoeven raken.

De Siri Eyes Free-spraaktechnologie van Apple is sterk geïntegreerd met Apple CarPlay om bestuurders in staat te stellen taken uit te voeren zoals telefoneren en naar voicemail luisteren, inkomende berichten en meldingen lezen, reageren op tekstberichten, muziek afspelen die is opgeslagen op de iPhone, toegang krijgen tot satellietnavigatie en routebeschrijvingen en meer. Naast Siri-spraakopdrachten kunnen CarPlay-bestuurders ook touchscreen- of handmatige knoppen gebruiken, afhankelijk van de interface in het dashboard van de auto.

Apple CarPlay en iOS in de auto

Apple CarPlay is voortgekomen uit het iOS in the Car-project dat door Apple in 2013 is geïnitieerd en het systeem werd officieel onthuld in maart 2014. Apple CarPlay vereist iPhones met het mobiele besturingssysteem iOS 7.1 of hoger, en omdat het systeem de Lightning-connector gebruikt om met iPhones worden alleen de iPhone 5, 5S, 5C en latere telefoons ondersteund door CarPlay.

Autofabrikanten die vanaf 2014 ondersteuning voor Apple CarPlay hebben aangekondigd, zijn onder meer Ferari, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz en Volvo. Anderen zoals BMW, Chevrolet, Ford, Kia, Nissa, Subaru, Suzuki en Toyota hebben ook steun toegezegd voor CarPlay.

Apple CarPlay zal vanaf eind 2014 ook beschikbaar zijn voor bestaande auto’s van aftermarketfabrikanten zoals Pioneer en Alpine.