Als u een oude SIM-kaart hebt gevonden die u jaren geleden hebt gebruikt en aan de kant hebt gelegd, of als u een oude mobiele telefoon hebt opgeruimd die u niet meer gebruikt maar waar de SIM-kaart nog in zit, vraagt u zich waarschijnlijk af of die kaart nog actief is of door uw serviceprovider is uitgeschakeld. Als het nog actief is, kunt u het gebruiken als een tweede nummer, of zelfs voor twee-factor authenticatie, zonder het risico te lopen het slachtoffer te worden van diefstal van het telefoonnummer of andere vormen van oplichting.
Hoe kom ik erachter of mijn SIM-kaart nog actief is? Er zijn twee zeer eenvoudige methodes, maar ze vergen wel wat tijd. Als je simkaart geen teken van leven meer vertoont, kun je hem ook in stukken knippen en weggooien: het is dan onmogelijk om je oude nummer terug te krijgen. Zo komt u erachter of uw simkaart nog actief is.
Ontdek of uw simkaart nog actief is door deze in uw mobiele telefoon te plaatsen
De eerste manier om erachter te komen of uw simkaart niet is gedeactiveerd, is ook de meest logische: plaats de kaart in een smartphone en controleer of er netwerkdekking is. Afhankelijk van het model van uw smartphone, moet u om de SIM te plaatsen de behuizing openen of de SIM gewoon in een gleuf aan de zijkant van de telefoon steken, hem vervolgens aanzetten en de SIM-beveiligings-PIN invoeren. Na een paar seconden, als de SIM nog steeds actief is, maakt hij verbinding met het telefoonnetwerk en toont het telefoonscherm de naam van de operator en de beroemde “balkjes” die de kwaliteit van de ontvangst aangeven. Zelfs als de SIM-kaart nog actief is, is het beltegoed waarschijnlijk op en moet u deze opwaarderen om deze te kunnen gebruiken.
Als u de woorden “Geen dekking”, “SIM niet actief”, “SIM uitgeschakeld” of iets soortgelijks ziet, betekent dit dat de operator die kaart en het bijbehorende telefoonnummer heeft uitgeschakeld. In dat geval is de SIM-kaart onbruikbaar en kunt u deze weggooien.
Probeer voor de zekerheid eerst nog een laatste poging door handmatig naar telefoonnetwerken te zoeken op uw smartphone. Als het een Android telefoon is, ga naar Instellingen > Netwerk en Internet > Mobiel Netwerk > Geavanceerd en schakel automatische netwerkselectie uit. De scan wordt nu gestart en de beschikbare netwerken worden getoond. Als u een iPhone hebt, gaat u naar Instellingen & Instellingen, Mobiel & Instellingen, Netwerk selecteren en schakelt u automatische netwerkselectie uit. In beide gevallen, als het netwerk van de operator van de SIM die u aan het testen bent beschikbaar is, probeert u verbinding te maken: als de SIM nog actief is, zal hij verbinding maken, anders niet. Als u het netwerk van de operator in kwestie niet ziet, probeer het dan opnieuw in een ander gebied waar die operator wel dekking heeft.
Ontdek of uw SIM nog actief is door te bellen
De tweede methode om erachter te komen of een SIM nog actief is, is door te bellen naar het nummer dat aan de SIM is gekoppeld. Deze methode is bijvoorbeeld nuttig als de SIM een ander formaat heeft dan het formaat dat door uw smartphone wordt geaccepteerd en u de SIM niet in de gleuf kunt plaatsen. Het telefoonnummer dat aan de SIM-kaart is gekoppeld, staat zowel op de SIM-kaart zelf als op de door de operator verstrekte kaart waarop de SIM-kaart staat en waarop ook de beveiligings-PIN staat.
Als u het nummer belt en u merkt dat het niet bereikbaar is of “De telefoon van de gebelde partij is mogelijk uitgeschakeld”, betekent dit dat de SIM-kaart nog steeds actief is maar niet in de smartphone is geplaatst (of niet goed werkt of er is geen bereik). Als u echter dat nummer belt en als antwoord krijgt “Nummer bestaat niet of is niet langer actief”, dan is de kaart nu gedeactiveerd en moet worden weggegooid.