Picture-in-Picture, of PIP, modus maakt het mogelijk om meerdere apps tegelijk te gebruiken en is beschikbaar op de nieuwste generatie smartphones en smart TV’s.
Een van de meest interessante technologieën van het moment is Picture-in-Picture, vaak afgekort tot PIP, een techniek waarmee je meerdere apps tegelijk kunt gebruiken. Concreet gaat het om een geavanceerde videotechniek, waarmee je een film kunt laten spelen om berichten te schrijven, e-mails te lezen of een andere app te openen.
Deze modus is beschikbaar op diverse Android smartphones, iPhone iOS en Smart TV’s, en compatibel met apps als WhatsApp, YouTube, Netflix, Facebook en Google Maps. Zo haalt u er het meeste uit.
Wat is PIP (Picture-in-Picture)-modus
De laatste jaren is op de nieuwste generatie apparaten de PIP (Picture-in-Picture)-functie verschenen, een techniek die ‘over elkaar heen geplaatste beelden’ betekent. In de praktijk is dit een videoweergavemodus die het mogelijk maakt twee vensters tegelijk weer te geven, een hoofdvenster op het volledige scherm en een kleiner, geminiaturiseerd venster, meestal bestaande uit een klein vakje rechtsonder op het scherm.
De PIP-modus is een innovatieve technologie die gebruikers in staat stelt een videogebeurtenis te volgen terwijl ze hun aandacht richten op een specifieke opname. U kunt bijvoorbeeld uw gezicht laten zien in een venster aan de rand van het scherm, terwijl op de achtergrond een evenement of een videospelletje wordt gespeeld. Deze functie werd aanvankelijk gebruikt op radio- en tv-stations, tijdens Formule 1-races en de Olympische Spelen, maar is nu ook beschikbaar op Smart TV’s en moderne smartphones.
Hoe Picture-in-Picture inschakelen op Android
Tot voor kort kon je maar één applicatie tegelijk uitvoeren op je smartphone. Als je bijvoorbeeld je e-mails wilde lezen, kon je niet naar je favoriete tv-serie blijven kijken of een YouTube-video laten afspelen. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval, dankzij Android’s Picture-in-Picture-modus, beschikbaar vanaf versie 8.0 Oreo die in 2017 is uitgebracht en te vinden is op modellen als de Samsung Galaxy M30, LG Q Note, Huawei Y7 Pro en Asus ZenFone Max Pro, maar ook op sommige iOS iPhones en iPads van Apple.
Om de functie op Android in te schakelen, bijvoorbeeld door Picture-in-Picture op de Huawei P30 in te schakelen, gaat u naar de instellingen, volgt u het pad App and Notifications> Advanced> Special Access> Picture-in-Picture, selecteert u vervolgens de gewenste app en tikt u op de functie Picture-in-Picture toestaan. De modus is alleen beschikbaar op sommige apps, met geografische beperkingen; in de Verenigde Staten bieden namelijk al veel apps de PIP-modus, terwijl dat in Italië maar een paar apps zijn.
Hoe gebruik je de PIP-functie met WhatsApp en YouTube
Sinds 2018 is het mogelijk om Picture-in-Picture-technologie te gebruiken op WhatsApp, een handige functie waarmee je berichten kunt schrijven aan je contacten zonder het afspelen van video’s te onderbreken, aanwezig op zowel Android-smartphones als iOS-iPhones, inclusief de desktopversie WhatsApp Web. Hierin kun je een video bekijken die je net hebt ontvangen, waarbij je kunt kiezen of je deze op volledig scherm of in miniatuurformaat wilt bekijken, door op het pictogram te tikken waarop twee kleine schermen worden afgebeeld.
Deze modus is ook aanwezig op andere applicaties, in feite kun je profiteren van de Picture-in-Picture-functie op YouTube Premium, terwijl deze nog niet beschikbaar is op de normale versie, die alleen in de Verenigde Staten is geactiveerd met smartphones die zijn uitgerust met het Android Oreo-besturingssysteem. Een app die compatibel is in Italië is Facebook, dat native PIP-functionaliteit biedt door de app te updaten, zodat je een video kunt laten spelen terwijl je op de muur van het sociale netwerk surft of een andere compatibele app gebruikt.
Hoe PIP werkt op Smart TV’s en Apple TV’s
Naast Android-smartphones en iPhones, waar Picture-in-Picture al een paar jaar bestaat, maar met enkele beperkingen, beschikken tegenwoordig bijna alle Smart TV’s over de PIP-modus, dankzij complexe video-editors en interne of externe Multi-View-systemen, die compatibel zijn met apps, dvd’s en bronnen die van het web worden gehaald. Picture-in-Picture-functionaliteit is momenteel te vinden op Smart TV’s van merken als Samsung, LG, Vizio en Philips, dus u hoeft alleen maar een geschikt apparaat aan te schaffen en de installatieprocedure te volgen.
Om PIP op uw TV in te schakelen, hoeft u alleen maar naar de instellingen te gaan, de Picture-in-Picture-optie te selecteren, de ingangen te kiezen waarvoor u PIP wilt inschakelen en de handeling te bevestigen. De beste Smart TV’s bieden de PIP-knop rechtstreeks op de afstandsbediening, dus in deze gevallen hoeft u alleen maar op de knop te drukken en de videoweergave in te stellen op een klein venster, waardoor andere compatibele toepassingen worden geopend. De modus zal binnenkort ook beschikbaar zijn op Apple TV, een echte innovatie die dit najaar verschijnt.
Om Picture-in-Picture-technologie op Apple TV te kunnen gebruiken, heb je het nieuwe besturingssysteem tvOS 13 nodig, dat momenteel in bèta wordt uitgebracht. Het proces is hetzelfde als op andere Smart TV’s, dus je start een video op het scherm en selecteert de juiste knop op de afstandsbediening om onbeperkt naar andere apps te navigeren zonder het afspelen te bevriezen, dankzij de miniaturisatie van het videovenster.