Hoe donkere modus instellen op Windows 10

Om donkere modus in te stellen op Windows 10 moet je een aantal enigszins ingewikkelde stappen uitvoeren. Hier is de stap-voor-stap procedure

Als er één functie is die een modern besturingssysteem, tegenwoordig, niet kan missen dan is het wel de donkere modus. Dat de donkere modus in de mode is, blijkt wel uit het feit dat het een van de meest gepubliceerde nieuwe functies van de laatste versies van Android en iOS is. Maar Windows 10 heeft ook zijn eigen donkere modus.

Alleen is die goed verborgen en moeten we, om hem te activeren, een beetje van onze tijd investeren en door de Windows-planningseenheid gaan. Het is geen eenvoudig proces en je moet de instructies goed volgen zonder stappen over te slaan: we moeten een routine maken om de donkere modus op bepaalde tijden in en uit te schakelen. Deze donkere modus wordt geactiveerd voor zowel de interface van het besturingssysteem als voor actieve apps. Dit alles is zeker niet handig, maar gelukkig is er ook een eenvoudigere en snellere manier om de donkere modus op Windows 10 te activeren.

Hoe de nachtmodus op Windows 10 activeren met de Scheduler

De procedure om de donkere modus automatisch te activeren op Windows 10 bestaat uit het plannen van de activering van de lichtmodus op een vooraf gedefinieerd tijdstip (bijvoorbeeld van 8:oo tot 20:00) en vervolgens de donkere modus te activeren gedurende de resterende uren van de dag. Na het openen van het Startmenu en het zoeken naar “Scheduler”, klikt u op het pictogram van dit hulpprogramma om het te starten. Klik aan de rechterkant van het venster met de rechtermuisknop op “Planning Utility Library” en vervolgens op “New Folder” (nieuwe map) (en geef deze map een naam). Klik dan met de rechtermuisknop op “Mijn taak” en kies “Taak maken”. Het venster voor het maken van een Windwos taak vanaf nul wordt geopend. Op het tabblad “Algemeen” geven we een naam aan deze taak, bijv. “Donkere modus activeren” of “Donkere modus aan” enzovoort. De keuze van de naam heeft geen invloed op het resultaat. Kies uit de opties “Run independent of the users’ connection” en vervolgens “Do not store the password”. Klik op het tabblad “Activering” op “Nieuw” en selecteer “Op schema” uit het uitklapmenu in het venster dat dan verschijnt. Stel het schema in op “Dagelijks” en selecteer vervolgens het tijdstip waarop de wismodus zal worden geactiveerd. Nadat we op “Ok” hebben geklikt gaan we naar de tab “Acties” en klikken op “Nieuw” en kiezen “Start schema”. Schrijf in het vak “Instellingen”:

%SystemRoot%system32WindowsPowershellv1.0.exe

Terwijl we in het vak “Argumenten toevoegen” schrijven:

New-ItemProperty -Path HKCU:SOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionThemesPersonalize -Name SystemUsesLightTheme -Value 1 -Type Dword -Force;

New-ItemProperty -Path HKCU:SOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionThemesPersonalize -Name AppsUseLightTheme -Value 1 -Type Dword -Force

Nu klikken we op “Ok” en vervolgens op “Zo snel mogelijk starten als een geplande opstart mislukt” en op “Bij fout herstart taak elke” (1 minuut, elke 3 herstartpogingen). Na op “Ok” te hebben gedrukt, hebben we de activering van de wismodus elke dag op het door ons gewenste tijdstip ingesteld.

Om de donkere modus in te stellen, moeten we de procedure herhalen, waarbij we een andere naam geven aan de taak die we gaan maken en de PowerShell-opdracht wijzigen in:

New-ItemProperty -Path HKCU:SOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionThemesPersonalize -Name SystemUsesLightTheme -Value 0 -Type Dword -Force; New-ItemProperty -Path HKCU:SOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionThemesPersonalize -Name AppsUseLightTheme -Value 0 -Type Dword -Force

Hoe zet je de donkere modus aan op Win 10 met een app

Als dit allemaal te ingewikkeld voor je klinkt, is er ook een veel eenvoudigere manier om de donkere modus op een specifiek tijdstip in te stellen op Windows 10: installeer de app “Windows 10 Auto Dark Mode”. Met deze app kunt u instellen wanneer en hoe de donkere modus moet worden geactiveerd en eventueel zelfs de bureaubladachtergrond wijzigen wanneer deze is ingeschakeld.