Google Maps, hoe de donkere modus te activeren

De donkere modus lijkt eindelijk naar Google Maps te komen, hier is hoe je kunt controleren of het al beschikbaar is op je app en hoe je het nu kunt activeren

Google Maps zal binnenkort zijn eigen donkere modus hebben. Het nieuws was al uitgelekt door het hoofdkwartier van de grote G aan het begin van vorige maand, maar, slechts een paar uur geleden, hebben sommige gebruikers met Android-toestellen de nieuwe donkere versie zien verschijnen onder de opties van de app gewijd aan de kaarten.

Om te controleren of de modus al beschikbaar is op de app kijk je gewoon in de instellingen, te bereiken door te tikken op de profielfoto, en controleer of het menu-item “Appearance” (Verschijning) aanwezig is. Als dat het geval is, kan de gebruiker kiezen uit drie verschillende standaardopties: licht thema, donker thema of systeemstandaard, passend bij de kleuren van het besturingssysteem van de smartphone. Zoals aangegeven door Google blijft de keuze van het thema van de applicatie volledig onafhankelijk van de navigatiemodus, zodat u geen vervelende omschakelingen hoeft te maken als u liever aanwijzingen volgt met een andere set kleuren, afhankelijk van hoe u Maps gebruikt.

Google Maps in donkere modus: wat is er veranderd

Onder de veranderingen aan het standaardthema toont Google Maps de zoekbalk bovenaan en de filterbalk onderaan het scherm in een grijstint die niet helemaal nieuw zal lijken voor gebruikers van de apps van de Amerikaanse reus, aangezien het de link is tussen alle belangrijke apps.

Een andere verandering is het microfoonpictogram linksboven, dat van zwart naar wit is veranderd voor een beter contrast met de achtergrondkleur. Het momenteel actieve tabblad heeft daarentegen een pasteltint blauw, wat handig is om in één oogopslag te herkennen welke functie wordt gebruikt.

De donkere modus van Google Maps kan, net als alle thema’s die Google-apps bieden, natuurlijk naar wens worden ingesteld en verwijderd. Hierdoor kunnen veel mensen wennen aan dit type weergave en, indien nodig, in slechts een paar tikken terugkeren naar de standaardweergave.

Google Maps: de laatste van Google’s grote apps verandert van uiterlijk

Van de belangrijkste apps uit Mountain View was Google Maps de laatste die niet de mogelijkheid bood om te kiezen tussen verschillende kleurenthema’s. Er was al veel gesproken over deze langverwachte update, en over een paar dagen zou het werkelijkheid kunnen worden op de smartphones van miljoenen gebruikers over de hele wereld, gezien het feit dat, volgens de eerste berichten, de Dark Mode van Google Maps naar apparaten komt die zowel het nieuwe Android 11 besturingssysteem draaien als die met Android 10.