Xiaomi overtreft Apple en Samsung in Europa: succescijfers

Strategy Analytics heeft Q3-cijfers vrijgegeven voor verscheepte 5G-smartphones in Europa: Xiaomi’s prestaties zijn ongelooflijk

De laatste bevindingen van de deskundige analisten van Strategy Analytics laten zien hoe vluchtig gewoonten die eeuwig lijken te duren, eigenlijk kunnen zijn. De sector zakentechnologie ontwikkelt zich in een razend tempo, en de markt en zijn aandelen bewegen in hetzelfde tempo.

Grote jongens als Apple en Samsung leken misschien onverslaanbaar, maar ze zijn ingehaald door een bedrijf dat nu al een paar jaar in een soort gouden eeuw verkeert. Dat is Xiaomi, waarvan de statistieken voor het voorlaatste kwartaal van 2021 een meer dan indrukwekkende prestatie in Europa laten zien in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, wat nog opmerkelijker is als je bedenkt hoezeer de chipcrisis elke sector die technologie nodig heeft, inclusief auto’s, beïnvloedt. Achter Xiaomi staan Apple en Samsung – de laatste sterk dalend.

Xiaomi en Realme aan de leiding in Europa

Het succes van Xiaomi op het Oude Continent wordt bevestigd door analisten van Strategy Analytics. Volgens hun berekeningen is het in Beijing gevestigde bedrijf nummer één voor smartphone-verzendingen met 5G-connectiviteit in Centraal- en Oost-Europa in het derde kwartaal van het jaar. De eerste plaats bezetten betekent de leiding nemen achter schijnbaar onoverkomelijke giganten als Apple en Samsung, en dat is geen geringe prestatie.

vooral als je het doet, zoals Xiaomi heeft gedaan, met een indrukwekkend marktaandeel van 41,8%: in feite draagt bijna elke tweede 5G-smartphone die aan Europese detailhandelaren wordt geleverd, het merk van het Chinese bedrijf. Het aantal is op zich al veelzeggend, maar het wint nog aan belang – veel meer – als je kijkt naar het percentage dat Xiaomi een jaar geleden had: nog geen 5% van de markt, 4,3% om precies te zijn. Volgens analisten zijn alle voorwaarden aanwezig voor Xiaomi om vanaf 2022 marktleider te zijn in Centraal- en Oost-Europa.

Op de tweede plaats in de ranglijst die is samengesteld door de deskundigen van Strategy Analytics staat Apple met 26% van de Europese markt, gedreven door de aanzienlijke waardering van het publiek voor de iPhone 12-lijn, terwijl wordt afgewacht hoe de recente iPhone 13-reeks zal worden ontvangen en bijgevolg hoeveel deze zal verkopen.

Het podium wordt afgesloten door Samsung, met een marktaandeel van 11,5%, dat – in tegenstelling tot Apple – grotendeels werd ondermijnd door de lager dan verwachte verkoop van zijn Galaxy S21-lijn: een jaar geleden vierde Seoul 34,3% van de Europese markt in het derde kwartaal. De prestaties van Realme waren opmerkelijk, met een vierde plaats met 7,9% van de 5G-smartphonemarkt in Europa, tegen 0,9% een jaar eerder.

Waarom we het hebben over verschepingen en niet over verkopen

Het lijkt misschien vreemd dat we het hebben over smartphone verschepingen en niet over pure verkopen, maar het is enorm makkelijker om uit te komen op het aantal producten dat de productiefabrieken heeft verlaten dan om de vraag te benaderen met verkopen in gedachten.

Aangenomen mag worden dat detailhandelaren ongeveer evenveel smartphones bestellen bij bedrijven als ze verkopen, dus het aantal producten dat van fabrieken naar detailhandelaren wordt verscheept, zou ongeveer gelijk moeten zijn aan het aantal producten dat daadwerkelijk aan klanten wordt verkocht.