Microsoft Teams: wat te doen als je microfoon niet werkt

Microsoft Teams is een dienst die tijdens de pandemie gemeengoed is geworden, en het heeft een fundamenteel belang gekregen: hier is hoe je een frustrerend probleem oplost

De pandemie heeft nieuw leven geblazen in een sector, die van videoconferentie-apps, die al jaren goede resultaten boekte, maar nooit uitzonderlijk was geweest. De afstanden tot vrienden, familie en partners, die vóór het virus waren uitgewist door een dynamische, geglobaliseerde wereld, zijn in botsing gekomen met reisbeperkingen, en hebben een antwoord gevonden in apps als Microsoft Teams.

Microsoft Teams en soortgelijke apps zijn plotseling onmisbaar geworden, en hoewel we allemaal – in verschillende mate en in korte tijd – gedwongen zijn geweest om ons ermee vertrouwd te maken, gebeurt het soms dat we de microfoon niet kunnen gebruiken tijdens een gesprek. Het kan een frustrerend ongemak zijn, al was het maar omdat apps zoals Teams ontworpen zijn om twee of meer mensen met elkaar te laten communiceren, en als je dat niet kunt vanwege microfoonproblemen, is dat een echt probleem. Verklaringen, en bijgevolg manieren om ze op te lossen, kunnen nogal verschillen van geval tot geval, dus hier zijn de meest voorkomende remedies voor microfoonproblemen in Microsoft Teams.

De snelste remedie

De eenvoudigste maar vaak onverwacht effectieve oplossing als u een externe microfoon gebruikt, zoals die van een headset, is om te proberen de kabel los te koppelen en opnieuw aan te sluiten op de pc: een poging die altijd de moeite waard is, al was het maar omdat het eigenlijk geen tijd kost.

Controleer de verleende machtigingen

Als u Microsoft Teams daarentegen via de app gebruikt, kunt u controleren of u de benodigde machtigingen hebt verleend om de app goed te laten werken, waaronder de toestemming om audio op te nemen via de microfoon. In de haast om de app meteen te gebruiken, besteden mensen vaak weinig aandacht aan de berichten en pop-ups die bij het opstarten verschijnen, waardoor ze essentiële informatie en machtigingen over het hoofd zien, zoals die voor het gebruik van de microfoon.

Om te controleren of alles in orde is, gaat u naar Personalisatie, Apparaatinstellingen en vervolgens App-machtigingen.

In andere gevallen, als u Microsoft Teams gebruikt vanuit uw webbrowser, of dat nu Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Safari van Apple is, kunt u de verleende machtigingen controleren door op het slotje te klikken en vervolgens naar Site-instellingen te gaan.

Aanwezige updates

Wat de snelste remedie is voor microfoonstoringen in Teams, raadt Microsoft aan eerst te controleren of er updates zijn die nog moeten worden geïnstalleerd.

Om te controleren of er updates zijn in Teams, navigeer je naar de profielfoto in de rechterbovenhoek van de Teams-app en selecteer je Controleren op updates. Updates worden meestal op de achtergrond geïnstalleerd, maar soms is het nodig te controleren of het updatesysteem geen fouten heeft gemaakt en geen handmatige invoer nodig heeft.