Geen traditionele harde schijven meer: 5 redenen om voor een SSD te kiezen

Solid State Drives zijn een geweldig alternatief voor traditionele harde schijven voor de opslag van onze computers, laten we eens kijken waarom we de voorkeur geven aan SSD’s

Tot voor kort hadden computerkopers maar één optie als het ging om interne opslag, namelijk een harde schijf (HDD). Sinds een paar jaar is het echter ook mogelijk om te kiezen voor een solid state drive (SSD), die betere prestaties levert.

SSD’s zijn een nieuwe generatie “harde schijven” die in sommige opzichten meer lijken op USB pen drives dan op traditionele harde schijven, omdat ze schrijven naar flash-geheugen in plaats van naar een echte schijf. Daarom is het een verkeerde benaming om ze de volgende generatie “harde schijven” te noemen, aangezien ze cellen bevatten en geen schijf. SSD’s worden sinds hun lancering door de meeste mensen geprezen om hun snelheid en betrouwbaarheid. Maar laten we eens kijken waarom u een SSD zou moeten verkiezen boven een harde schijf.

Snelheid

Zoals gezegd verdienen SSD’s de voorkeur boven harde schijven omdat u een programma er veel sneller mee kunt laden. Dit verhoogt de prestaties van het toestel aanzienlijk. Dit is vooral merkbaar tijdens de opstartfase. Computers die harde schijven gebruiken, doen er langer over om alle processen op de computer te laden.

Multitasking

SSD’s stellen u in staat meerdere programma’s tegelijk uit te voeren, zonder dat dit de prestaties van uw computer beïnvloedt. Als u besluit uw antivirusscan en uw favoriete videogame uit te voeren, moet u met een harde schijf meestal een paar minuten wachten voordat de computer optimaal werkt.

Computerbatterij

Computers met een solid-state drive verbruiken over het algemeen minder batterijvermogen dan die met een klassieke harde schijf. Bovendien, en dit mag niet worden onderschat, betekent het gebruik van solid-state drives dat het apparaat niet oververhit raakt, waardoor schade en gemakkelijke slijtage worden voorkomen. Naarmate de temperatuur stabieler is, zal de batterij ook minder werken. Dit vertaalt zich in een goede werking van het koelsysteem en een langere levensduur van onze pc-ventilatoren.

Resilient

SSD’s zijn, ondanks sommige punten van kritiek, zeer duurzame opslagsystemen. Zij hebben geen mechanische onderdelen die kunnen breken, en zijn bovenal ontworpen om trillingen te weerstaan. Niet te versmaden als u uw laptop gebruikt en met u meeneemt in het openbaar vervoer, de trein of in de auto.

Voor gamers

Als u een liefhebber van videogames bent, of zelfs een professionele gamer, zijn SSD’s essentieel om uw favoriete titels sneller te kunnen laden. Solid state drives zijn, zoals gezegd, ideaal voor games met hoge eisen.