Black Friday 2018 in Italië: data en hoe het werkt

De afspraak met Black Friday 2018 kortingen is terug. Traditiegetrouw gaan de aanbiedingen op smartphones, tv’s en andere elektronische apparaten eerder van start

Schrijf je in voor deze datum: 23 november 2018. Het is Black Friday 2018 in Italië, de vrijdag van het winkelen met korting online en in veel fysieke winkels. Black Friday, dat in 1924 in de Verenigde Staten is ontstaan, in de jaren tachtig is geëxplodeerd en enkele jaren geleden in navolging van andere Amerikaanse tradities (Halloween, om te beginnen) in ons land is aangekomen, is altijd de vrijdag na Thanksgiving. Dus de dag na de vierde donderdag van november.

Zwarte Vrijdag markeert in de VS, en nu ook in Italië, het begin van de kerstinkopen: veel mensen wachten op deze dag om kerstcadeaus tegen gereduceerde prijzen te kopen. Of gewoon om zichzelf te verwennen door een gadget te kopen dat ze zich niet tegen de volle prijs konden veroorloven. Maar let op, in Italië maakt “zwarte vrijdag” geen deel uit van de bij wet bepaalde winteruitverkoop, maar is het een particulier initiatief waaraan individuele handelaren of grote winkelketens zich kunnen houden. En in feite is Black Friday, in tegenstelling tot de officiële uitverkoop, bedoeld om de nieuwste producten op de markt te kopen en niet de goederen van het afgelopen seizoen. In tegenstelling tot de officiële uitverkoop gaat het er bij Black Friday om de nieuwste producten op de markt te kopen, niet de goederen van vorig seizoen, zozeer zelfs dat de best verkochte producten op Black Friday bijna altijd smartphones, huishoudelijke apparaten en andere elektronische apparaten zijn.

Black Friday in Italië: data, hoe het werkt, hoeveel u kunt besparen

Laten we beginnen met de laatste vraag: hoeveel kunt u besparen op Black Friday? Heel wat: veel winkels geven tot 40% korting op hun producten, en op sommige niet-zo-nieuwe producten zijn er zelfs nog grotere kortingen. Wat de data betreft, moet worden gezegd dat we het eerder over Black Weekend dan over Black Friday moeten hebben, aangezien de kortingen in veel winkels en ketens (zowel fysiek als online) tot de daaropvolgende maandag duren, de zogenaamde “Cyber Monday”. Black Friday op Amazon begint zelfs al op 19 november en duurt tot de 26e met elke 5 minuten nieuwe “bliksemaanbiedingen” (die maar 6 uur duren) en zelfs een fysieke “Pop Up” winkel (die maar tot het einde van Black Friday duurt) in Milaan aan de Via Dante 14.

In bijna alle huishoudelijke apparaten- en elektronicaketens en ook bij Amazon werkt Black Friday als volgt: de grootste kortingen zijn op 23 november, terwijl er in de dagen ervoor en erna kleinere kortingen zijn. Op Cyber Monday is de laatste dag en is er de zogenaamde “off-sale”, wanneer u de laatste afgeprijsde artikelen kunt kopen. Uiteraard gaan de meest begeerde producten voor een kleine korting, dus u moet goed kiezen wanneer u koopt en tegen welke prijsvermindering om het beste uit Shopping Friday te halen.