Wat te doen als het toetsenbord van je smartphone niet werkt

Soms kan het toetsenbord van je Android smartphone rare dingen doen. Hier zijn een paar trucs om de meest beruchte Gboard-problemen op te lossen

Weet u welke smartphone-app u het vaakst gebruikt, elke dag? Het is niet Facebook, het is niet WhatsApp, het is niet YouTube of Gmail: het is de toetsenbord-app. Dat klopt, want zelfs het toetsenbord op Android smartphones wordt beheerd door een app die actief blijft zolang de telefoon aanstaat.

Daarom gebeurt het af en toe dat de app een probleem heeft en dat we de tekens en woorden die we willen niet goed kunnen typen. Het meest gebruikte toetsenbord op Android is Google Gboard, en gelukkig werkt het meestal zonder problemen. Wat doen we als het Gboard niet werkt? Er zijn meestal twee manieren om storingen aan het toetsenbord op te lossen: de eerste is om de gegevens van de app te wissen, de smartphone opnieuw op te starten of alleen de app om deze in een schonere omgeving opnieuw op te starten, en de tweede is om de taal (of talen) voor tekstinvoer aan te passen. Hier volgen enkele nuttige tips om het Android-toetsenbord weer aan de praat te krijgen.

Herstel Gboard door in te grijpen in de app en op Android

Het eerste wat je moet doen, als Gboard niet werkt of in de weg zit, is de smartphone opnieuw opstarten om ook het Android-besturingssysteem opnieuw op te starten. Het is het meest triviale ding, maar heel vaak is het genoeg om alles weer op zijn plaats te krijgen. Anders moeten we naar de app instellingen gaan. We gaan naar Instellingen > Apps en meldingen en zoeken naar de Gboard app, tikken erop en kiezen dan “Opslagruimte en cache”. Hier kunnen we de cache wissen, waardoor de app vaak weer werkt. Als ook dit niet werkt, kunnen we proberen de app geforceerd te sluiten of de updates te verwijderen: in hetzelfde scherm als de app vinden we de knop om hem geforceerd te sluiten, terwijl we in het menu met de drie puntjes kunnen kiezen voor “Updates verwijderen”. Als dit allemaal niet werkt, kunnen we Gboard verwijderen en opnieuw installeren.

De taal configureren om Gboard te laten werken

Er is nog een reeks manoeuvres die we kunnen uitvoeren om Gboard te laten werken. Het houdt in dat je naar de taalinstellingen gaat en Gboard selecteert als de app om in te schrijven. Door naar Instellingen > Systeem > Talen & Invoer te gaan, kunnen we kiezen welke toetsenbord-app we voor elke geïnstalleerde taal willen gebruiken. We kiezen Italiaans en dan Virtueel Toetsenbord > Toetsenborden beheren. Hier zullen we Gboard vinden als het standaard toetsenbord, maar we kunnen ook anderen vinden waarvan we niet eens wisten dat we ze geïnstalleerd hadden: ofwel zijn ze geïnstalleerd door de fabrikant van de smartphone, of ze waren “gratis” bij een andere app. Laten we ze allemaal deactiveren en alleen Gboard actief laten: als er een conflict was tussen de toetsenborden, dan hebben we dat opgelost.