Windows 10, wat te doen als Wi-Fi niet werkt

Als uw pc geen verbinding wil maken met uw thuis-Wi-Fi, kan het probleem ook via Windows 10 worden opgelost. Zo

Opeens zonder internetverbinding zitten kan een groot probleem zijn als u werkt, of een enorm ongemak als u de laatste aflevering van uw favoriete tv-serie kijkt of online games speelt. Heel vaak zit het probleem echter meer in de Wi-Fi-verbinding dan in de internetverbinding zelf.

Met andere woorden: onze router praat perfect met onze Internet Service Provider, die ons de verbinding levert, maar er is een probleem van de router naar de apparaten. Andere keren is het echter de router zelf die er niet in slaagt de verbinding te beheren, om redenen die wij moeten ontdekken. Gelukkig hebben we in Windows 10 verschillende hulpmiddelen om ons op beide soorten problemen te richten en ze in een paar minuten op te lossen. Als deze hulpmiddelen daarentegen niet werken, is het mogelijk dat het verbindingsprobleem van de telefoonmaatschappij zelf komt en hebben we geen andere optie dan de klantenservice te bellen om te vragen of er problemen zijn met het netwerk.

Hoe Wi-Fi-kaart opsporen

Als het probleem ligt in de draadloze communicatie tussen onze PC en de router, dan kunnen we dit gemakkelijk oplossen met het hulpprogramma “Netwerkkaart opsporen en problemen oplossen”. Zoek het op in het Start menu en start het: een wizard voor het oplossen van problemen wordt gestart (we hoeven alleen maar aan te geven welke netwerkkaart moet worden geanalyseerd als we er meer dan één hebben, of kies “Alle netwerkkaarten”). Als er problemen worden gevonden, wordt een standaardoplossing voorgesteld, die in de meeste gevallen werkt.

Hoe problemen met de internetverbinding op te lossen

Als het probleem niet bij de netwerkkaart ligt, dan is het de router die geen verbinding met internet kan maken. Meestal is dit een probleem met het TCP/IP netwerkprotocol, dat we kunnen oplossen vanaf de opdrachtprompt door in het Start menu te zoeken naar “cmd” en het programma als administrator uit te voeren. Vanaf de prompt moeten we achtereenvolgens de volgende drie commando’s uitvoeren: “netsh int ip reset”, “ipconfig /release” en “ipconfig /renew”. Hierdoor wordt ons IP-adres ontgrendeld en wordt een ander IP-adres gebruikt, wat meestal voldoende is om verbindingsproblemen op te lossen.

Hoe DHCP-problemen oplossen

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) is een Windows-proces waarmee automatisch een IP-adres wordt toegewezen aan een netwerkapparaat. Soms maakt het echter een fout in de opdracht en kunnen we daardoor geen verbinding maken met het Internet. Om het probleem op te lossen moeten we zoeken naar “Netwerkverbindingen weergeven” in het Start menu, de netwerkkaart selecteren die we gebruiken om verbinding te maken, rechts klikken en dan “Eigenschappen”. In het venster dat verschijnt, selecteer “Internet Protocol Versie 4 (TCP/IPv4)” en dan “Eigenschappen”, waar we kunnen kiezen of we DHCP het IP adres laten kiezen (en ook het DNS, Domain Name System), of dat we het zelf doen. Als de automatische configuratie niet werkt, is de beste keuze om de klantendienst van onze ISP te bellen en hen om een alternatieve manuele configuratie te vragen.