Qi is een draadloze oplaadtechnologie die wordt gebruikt om elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en draagbare computerproducten draadloos van stroom te voorzien. Qi, dat wordt uitgesproken als “chee” en is ontleend aan het Chinese woord voor “natuurlijke energie”, werd in 2009 gecreëerd door het Wireless Power Consortium.
Het consortium zelf werd in 2008 gevormd toen fabrikanten van elektronica en mobiele apparaten zoals Sony, Samsung, LG, Motorola en HTC samenwerkten om een standaard te creëren die gebruik zou maken van elektromagnetische inductieprincipes om apparaten van stroom te voorzien zonder dat er kabels nodig zijn.
Qi’s concurrentie op de markt voor draadloos opladen
De resulterende Qi-standaard van het Wireless Power Consortium is naar voren gekomen als de koploper in de strijd om het marktaandeel van draadloos opladen tegen concurrerende technologieën zoals Power Matters Alliance’s PowerMat en de Alliance for Wireless Power’s (A4WP) Rezence.
De Power Matters Alliance en de A4WP hebben sinds februari 2014 een overeenkomst gesloten om hun specificaties te delen in een poging om beter te concurreren met de Qi-standaard.
Hoe Qi draadloos opladen werkt
De Qi-standaard voor draadloos opladen maakt inductieve elektrische stroomoverdracht mogelijk over een maximale afstand van maximaal 1.6 inch. Een Qi-ontvanger, een mobiel apparaat dat compatibel is met de Qi-standaard, wordt op een Qi Sender-laadstation geplaatst, dat stroom naar het ontvangende apparaat verzendt.
Mobiele smartphones en tablets in een Qi draadloos systeem worden opgeladen via resonerende inductieve koppeling, of losjes gekoppeld opladen, waarbij meerdere apparaten tegelijk kunnen worden opgeladen zonder de apparaat (en) op een specifieke plek en positie te hoeven plaatsen. Dit in tegenstelling tot strak gekoppeld opladen, waarbij een apparaat precies op een draadloos oplaadpad moet worden gepositioneerd voordat het kan worden opgeladen.