De cloud is meer dan alleen “andermans servers”. Het heeft eerder een ontwrichtend effect op andere IT-segmenten: automatisering, samenwerking, DevOps, digitale werkplekken, beveiliging. Op CLOUD 2020 was er een “cloud update” voor de deelnemers.
De technologieconferenties van de Vogel IT-Akademie vinden plaats onder speciale omstandigheden vanwege de beperkingen in verband met Corona. De combinatie van live en virtuele evenementformats is echter een compleet succes gebleken voor de CLOUD Technology & Services Conference 2020.
Dergelijke evenementen werden live ter plaatse gepland in Hamburg, München, Neuss en Würzburg met een goed doordacht veiligheids- en hygiëneconcept. De uitgestelde DATA Storage & Analytics-conferenties zullen parallel in Würzburg en Neuss plaatsvinden. Daarnaast was het ook mogelijk om deel te nemen aan een virtuele conferentie vanuit het comfort van de eigen desktop.
Op woensdag 9 september 2020 vond de “CLOUD Technology & Services Conference” plaats als aanwezigheidsevenement in het prachtige 5-sterrenhotel Grand Elysée in Hamburg.
Keynotes en sessies in de ochtend
“Fly with the eagle, or scratch with the chicken” was de titel van de eerste keynote door Dr. Julia Pergande, Senior Consultant bij Microfin. De presentatie draaide om hoe je een succesvolle start kunt maken met cloud use cases. In een interview met Stefan Wendt, Partner bij Microfin Unternehmensberatung, wordt het onderwerp belicht:
Uit de praktijkervaring van de managementconsultants blijkt uiteindelijk dat het niet de technologie is die cloudprojecten vertraagt, maar de organisatie. De keynote liet aan de hand van beproefde voorbeelden zien hoe organisatorische blokkades kunnen worden opgelost, hoe inleidende processen kunnen worden vereenvoudigd en versneld en hoe functionele toolondersteuning eruit kan zien.
In zijn presentatie liet Benjamin Bodden van Fujitsu vervolgens zien waarom data het nieuwe goud is, omdat – volgens zijn stelling – data inzicht verschaffen in de business en de sleutel zijn tot duurzaam succes.
Stefan Cink van “Net at Work” liet zijn licht schijnen over de evolutie van een on-premisesgebaseerde e-mailbeveiligingsgateway.
De tweede keynote in de ochtend werd gehouden door Prof. Dr. Christoph Skornia, decaan van de IM-faculteit aan de OTH Regensburg. Zijn toespraak was getiteld “Clash of Cultures in Cloud Security – Confidentiality vs. Availability”. Skornia gaf antwoord op centrale vragen die zich voordoen in het tijdperk van cloud computing:
- Hoe kan vertrouwelijkheid worden gegarandeerd in gedistribueerde cloudomgevingen?
- Welke trade-offs vragen zeer beschikbare microservices?
- Waarom is veerkracht niet alleen relevant op het gebied van beschikbaarheid?
Het volgende interview met de decaan van de faculteit informatica en wiskunde van de OTH Regensburg schetst het onderwerp:
De ochtend bood de deelnemers ook tijd om te netwerken en één-op-één-ontmoetingen te hebben.
In zogenaamde denktanksessies brachten de twee keynote-sprekers Pergande en Skornia waardevolle kennis over de volgende onderwerpen over:
- Sneller en overzichtelijker de cloud in: wat is het voordeel van het gebruik van tools om cloudoplossingen goed te keuren? (Pergande)
- Waar moeten welke gegevens worden geplaatst? Bob Dylan weet het! (Skornia)
Verder waren er presentaties van Michael Ehlert en Benjamin Bodden (beide Fujitsu) over het onderwerp “Focus op cloudmigratie” en een live demo “Cloudbeheer” door Thomas Behr (Veeam). Marius Dunker (Flexera) Uitdagingen en best practices van digitale transformatie. René Claus (Eset) presenteerde het MSP-automatiseringskader. Manfred Rosendahl (PoINT) presenteerde object-opslag op tape als een opslagoplossing voor PB-gegevensvolumes. Baris Ayar (Barracuda Networks) gaf inzichten over het onderwerp “Digital Transformation to the Cloud – The Hype Has Grown Up”.
Tijdens de lunchpauze hadden de deelnemers de gelegenheid om te socializen en meer één-op-één ontmoetingen te hebben. Voor het fysieke welzijn was uiteraard goed gezorgd.
Sessies en keynotes in de middag
Na de lunchpauze werden in de “Cloud Native Loft” de centrale ideeën over de volgende onderwerpen gepresenteerd in het kader van elevator pitches:
- De DevOps-uitdaging met MultiCloud (door prof. Dr. Jens-Henrik Söldner, Söldner Consulting)
- Economie van de toekomst in een digitaal tijdperk mogelijk maken (Christian Bedel, MRM Distribution)
- Geavanceerde cloud: wat zijn DataOps en MLOps? (Florian Disson)
Dr Felix Grelak, cloudconsultant bij tecRacer Consulting, ging in zijn keynote vervolgens in op de vraag “Hoe doen de anderen het?”, waarbij hij de reis naar de cloud documenteerde vanuit het perspectief van een full-stack consultant. In de presentatie werden ervaringen uit verschillende cloudprojecten en -benaderingen gedeeld en werd ingegaan op de kritische succesfactoren.
Sessies van Sven Budde (ITgration) volgden op de vraag hoe je “je eigen hyperscale cloud zonder hyperscaler” kunt draaien. Shaun Durrant (Datto) sprak over de toegevoegde waarde van het integreren van MSP-producten van een fabrikant. Andreas Wurzer (Boston IT) presenteerde het datacenter van de toekomst: energiezuinig, krachtig en vraaggericht. Michael Völk en Mathias Meyenburg (beiden Vleet) toonden samen met Michael Schöberl (CIO bij Osram Continental) de weg van Osram naar de cloud. Dr. Felix Grelak (tecRacer Consulting) belichtte de operationele uitdagingen die de cloud in de praktijk met zich meebrengt. Jan Bundesmann (ATIX) stelde de vraag “Containers in plaats van klassieke applicaties?” en ging in op de trend topics Docker en Kubernetes. In een andere presentatie verduidelijkte Bundesmann de vraag “Wie zijn deze cloud natives?”
Het al met al geslaagde evenement werd afgesloten met een borrel met after-work bier.
Volgende data en registratie
De CLOUD Technology & Services Conference wordt op 15 september in München gehouden. Parallel aan de DATA Storage & Analytics-conferenties zijn er ook data in Würzburg (17.9.2020) en Neuss (24.9.2020). Een datum voor een volgende virtuele conferentie Cloud 2020 is vastgesteld op 29.9.2020. Bezoek voor meer informatie de website van het evenement of volg de hashtag #CONCLOUD op Twitter..