Wie is Infinigate?

Infinigate is een van de grootste gespecialiseerde distributeurs voor IT-beveiliging. De VAD, met hoofdkantoor in Zwitserland, is aanwezig in negen andere Europese landen naast zijn thuismarkt en Duitsland.

Opgericht in 1996 als distributeur voor Internet-technologieën, heeft Infinigate zich sinds 2002 consequent gericht op de verkoop van producten voor de bescherming van IT-apparaten, netwerken en gegevens. Tot op de dag van vandaag is IT-beveiliging de enige focus van het Zwitserse bedrijf, dat zijn hoofdkantoor heeft in Rotkreuz bij Zürich en inmiddels is uitgegroeid tot een internationale groep. De VAD is aanwezig in elf landen met filialen en heeft meer dan 500 mensen in dienst. In het boekjaar 2020/21 (afgesloten op 31 maart) heeft de onderneming een omzet behaald van 650 miljoen euro. De Duitse landenorganisatie heeft het grootste aandeel in de activiteiten.

Infinigate wordt nog steeds geleid door medeoprichter David Martinez, die als voorzitter van de Raad van Bestuur verantwoordelijk is voor de strategie van de groep. Na 22 jaar heeft de Zwitserse IT-ondernemer op 1 april 2018 echter de functie van CEO overgedragen aan lange tijd Logitech-manager Klaus Schlichtherle.

Geografische expansie

Hoewel Infinigate aanvankelijk alleen actief was op de Zwitserse en Duitse markt, breidt het bedrijf sinds 2007 uit naar andere landen. De VAD breidde zijn activiteiten uit naar Oostenrijk (2007), Denemarken, Noorwegen, Zweden (2008), het VK (2012), Frankrijk (2014), Finland (2017), en Nederland en België (2018) via nieuwe filialen en overnames. In februari 2017 haalde de groep een investeerder aan boord, HIG Capital, die sindsdien een aanzienlijk belang in de groep heeft genomen en de verdere expansie ondersteunt. In maart 2021 droeg de Amerikaanse kapitaalmaatschappij de aandelen over aan de Britse private-equitymaatschappij Bridgepoint.

In oktober 2018 nam Infinigate de in Hannover gevestigde distributeur Acmeo over, die zich richt op cloud en managed services. Het was de eerste keer dat de groep een overname deed die niet op geografische expansie maar op de verwerving van knowhow was gericht. Het management verwachtte dat de overname van de specialist zou leiden tot een snellere uitbreiding van de activiteiten met beheerde beveiligingsdiensten dan op eigen kracht mogelijk werd geacht. Vervolgens werd het bedrijfsmodel van Acmeo overgebracht naar andere landen onder de naam “Infinigate MSP”.