Het eerste concept voor een slimme stad dateert van 2000. Sindsdien is er in Duitsland veel gebeurd: er zijn digitale overheden en slimme netwerken. Elke zesde grote stad biedt ook landelijk WLAN aan. Dat is het resultaat van de Bitkom Smart City Index 2019.
De vuilcontainer meldt dat hij geleegd moet worden, het intelligente verkeerslicht regelt het verkeer op basis van volume en vervuiling in de lucht. In Duitse steden wordt digitale technologie op verschillende manieren gebruikt. Dit blijkt uit een evaluatie van de Smart City Index van de digitale vereniging Bitkom.
Volgens deze index biedt 89 procent van de steden met 100.000 of meer inwoners gratis openbaar WLAN aan. Een zesde stad (17 procent) biedt het netwerk ook buiten het stadscentrum aan. 38 procent staat gebruikers toe onbeperkt te surfen op openbare WLAN zonder data- of tijdslimieten.
Maar de overheid wordt ook slimmer. In de stadskantoren van de meeste steden is cashless betalen mogelijk. Immers, 79 procent accepteert EC-kaarten, terwijl creditcardbetalingen slechts bij 7 procent van de ondervraagde kantoren mogelijk zijn. Mobiel betalen is nog steeds de absolute uitzondering. Slechts 4 procent van de 81 steden biedt het aan of is het van plan.
In tegenstelling daarmee is 30 procent van de Duitse steden bezig met het testen van intelligente afvalverwerking. Hier zijn vuilnisbakken uitgerust met sensoren die aangeven hoe vol ze zijn. In een vierde stad (26 procent) zijn er logistieke oplossingen zoals zogenaamde microhubs of stadslogistieke hubs, die net als de slimme vuilnisbakken het verkeer in het stadscentrum kunnen helpen verminderen.
Geen verschillen tussen West en Oost
In het onderzoeksrapport wordt ook gekeken naar regionale, demografische en andere factoren die van invloed zijn op de digitalisering van grote Duitse steden. Gemeenten in Baden-Württemberg en Hessen deden het bijzonder goed. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de topposities van Karlsruhe (2e), Stuttgart (3e), Heidelberg (6e), Darmstadt (10e) en Frankfurt am Main (12e).
Steden in Noordrijn-Westfalen zijn gemiddeld minder slim dan in de rest van Duitsland, zo blijkt uit de studie. Er zijn ook regionale verschillen binnen de federale staten. Steden in de noordelijke regio’s Münsterland en Ostwestfalen-Lippe, zoals Bielefeld (19e plaats) en Münster (27e), scoren bijzonder goed op het gebied van bestuur.
Goede klasseringen worden ook behaald door Bonn (7e plaats), Keulen (8e) en Aken (11e) in het Rijnland. Er is geen verschil tussen west en oost. In de algemene rangschikking zijn er geen verschillen tussen de steden uit Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen, Saksen-Anhalt, Thüringen en de rest van de Duitse steden. De digitale infrastructuur van Oost-Duitse steden is echter minder goed ontwikkeld. Vooral Dresden (14e plaats), Potsdam (15e) en Leipzig (17e) scoren hoog in de nieuwe deelstaten.
De “Smart City Atlas” kan hier gratis als pdf worden gedownload.
De grootte doet ertoe
In het algemeen kan een correlatie worden vastgesteld tussen de grootte van een stad en de mate van digitalisering. Steden met 300.000 of meer inwoners doen het beter dan gemiddeld. Kleinere steden met minder dan 150.000 inwoners hebben het het moeilijkst. Steden met een grote bevolking hebben de grootste voorsprong op het gebied van mobiliteit, en in het geval van steden met meer dan een miljoen inwoners is dat ook het gebied van IT en communicatie. In de categorieën energie en milieu, bestuur en samenleving scoren daarentegen ook veel kleinere steden goed.
Naar de studie
De Smart City Index is onderzocht met steun van Deutsche Telekom en Vodafone en wordt jaarlijks herhaald. Er werd rekening gehouden met de vijf categorieën administratie, IT en communicatie, energie en milieu, mobiliteit en maatschappij. Alle 81 Duitse steden met ten minste 100.000 inwoners werden onderzocht.