IDC ondervroeg IT- en zakelijke beslissers van 205 organisaties met meer dan 100 werknemers in alle sectoren in Duitsland om inzicht te krijgen in het gebruik, de implementatieplannen, technologische drijfveren, uitdagingen en succesfactoren van DevOps.
Volgens de studie van IDC wordt DevOps een belangrijk methodologisch kader voor de ontwikkeling en werking van applicaties in de IT-afdelingen van steeds meer Duitse bedrijven – vooral voor applicaties in en vanuit de cloud.
Om hun applicatielandschappen klaar te maken voor de toekomst, moderniseert 89 procent van de ondervraagde bedrijven momenteel hun applicaties in de richting van de cloud, zo blijkt uit het onderzoek: 41 procent van de respondenten migreert bestaande applicaties naar de cloud, terwijl 48 procent hun applicaties volledig herschrijft of herontwikkelt voor de cloud. Beide trajecten lopen sterk uiteen, maar weerspiegelen de huidige doelstelling van modernisering van de toepassingen. Migraties naar de cloud kunnen met weinig moeite worden gerealiseerd, maar maken slechts gedeeltelijk gebruik van de efficiëntie van de cloud. Iets minder dan de helft van de respondenten kiest echter voor de kostbare weg van herschrijven en herontwikkelen en kan zo de voordelen van de cloud benutten, zoals meer schaalbaarheid en stabiliteit en een hogere productiviteit van ontwikkelaars.
Bij de migraties en de nieuwe ontwikkelingen wordt steeds vaker gebruikgemaakt van cloudnative technologieën, zoals containers, microservices of serverless architecturen. Het aandeel ondervraagde bedrijven dat meer workloads via containers dan via klassieke omgevingen aanbiedt, zal de komende 24 maanden bijna verviervoudigen van ongeveer 14 procent naar 55 procent. Om deze verandering effectief en efficiënt te begeleiden, hebben IT-afdelingen nieuwe programmeertools en ontwikkelprocessen nodig.
“Ongeveer een kwart van de ondervraagde bedrijven is van plan om over twee jaar meer dan de helft van hun applicaties met cloudnative tools te ontwikkelen, tegenover slechts vier procent op dit moment. Het belang van DevOps als methodologische basis voor een succesvol gebruik van de cloud neemt dus sterk toe”, zegt Matthias Zacher, Senior Consulting Manager bij IDC.
DevOps slaat aan
Rond 77 procent van de ondervraagde bedrijven die zich in DevOps hebben verdiept, maakt ook al gebruik van DevOps-processen. In vergelijking met de enquête van een jaar eerder is dit een stijging met 32 procent. De DevOps-methodologie wordt echter niet volledig en voor alle ontwikkelingen gebruikt. Momenteel ontwikkelt slechts 19 procent van de bedrijven meer dan de helft van hun applicaties met behulp van DevOps. De plannen van de respondenten zijn echter ambitieus: al over 24 maanden wil bijna 60 procent van de bedrijven applicaties ontwikkelen met DevOps-processen.
Continuous Integration en Continuous Delivery
Volgens het onderzoek heeft meer dan de helft van de respondenten de ontwikkelings- en implementatieprocessen al aanzienlijk geautomatiseerd. Continuous Integration and Continuous Delivery (CI/CD), dat belangrijk is voor automatisering, is ook geëvolueerd: Momenteel heeft 27 procent van de respondenten geautomatiseerde end-to-end implementaties geïmplementeerd. Nog eens 12 procent heeft ook alle testfuncties geautomatiseerd en 10 procent heeft CI/CD geïmplementeerd met geautomatiseerd build- en releasebeheer. Automatisering is een van de kerndoelen voor app-ontwikkeling en -operaties.
Om het toenemende aantal app-ontwikkelingen, -updates en -implementaties uit te voeren en te organiseren, is de geautomatiseerde opeenvolging van zo veel mogelijk processen rond coderen, testen en implementeren essentieel, aldus IDC. Om de automatisering in de toekomst te verbeteren, wil meer dan een vijfde van de respondenten daarom blijven investeren in CI/CD.
De voordelen zijn duidelijk
De voordelen van DevOps zijn duidelijk voor de ondervraagde bedrijven: ongeveer 40 procent wil het gebruiken om de wendbaarheid in de ontwikkeling te vergroten, 38 procent wil zorgen voor een snellere modernisering van hun IT-infrastructuur en 37 procent wil helpen de klanttevredenheid te verbeteren door zelfs tijdens de ontwikkeling te kunnen inspelen op nieuwe vereisten.
DevOps moet echter niet worden onderschat, aldus IDC. De methodologie moet, samen met nieuwe processen en instrumenten, worden geïntegreerd in de bestaande organisatie over teams van ontwikkeling tot IT-operaties. “Van een alomvattende integratie van de verschillende teams is tot nu toe echter slechts bij acht procent van de ondervraagde bedrijven sprake, terwijl 33 procent dit als de grootste uitdaging noemt bij de invoering van DevOps,” licht Matthias Zacher de resultaten toe. “Veelvoorkomende problemen zijn de onderschatte complexiteit en het gebrek aan steun van de IT-leiding, wat er in 34 procent van de bedrijven voor zorgt dat vastgeroeste IT-culturen niet kunnen worden overwonnen.”
Conclusie van IDC
IT is geen doel op zich, maar onderdeel van de waardeketen van bedrijven – met de cloud als een centrale enabler. De cloud kan zijn potentieel alleen ontplooien als moderne infrastructuur en cloudnative softwaretools en de huidige ontwikkelings- en implementatiemethoden worden geïntegreerd in een holistisch proces.
Dit maakt de uitgebreide toepassing van DevOps nu al tot een belangrijke voorwaarde voor efficiënte ontwikkelings- en operationele processen. Hoewel de invoering van DevOps in Duitse bedrijven duidelijk is gevorderd, bleek uit het onderzoek dat DevOps-processen in de meeste organisaties nog niet volledig worden toegepast en bijgevolg moeten worden verbeterd. Dit veronderstelt dat ontwikkelaars, testers, operations, gespecialiseerde afdelingen en IT-management het concept van DevOps leven. DevOps is echter geen doel op zich, maar een antwoord op de fundamenteel veranderende technologische en zakelijke omgeving. Concrete stappen in dit proces zijn de verdere automatisering van alle processen, de integratie van de verschillende teams en de ontwikkeling en toepassing van geschikte KPI’s.
DevOps zal de ontwikkeling van toepassingen niet alleen efficiënter maken, maar ook kwalitatief op een hoger niveau tillen. Omdat mislukkingen en nieuwe pogingen om DevOps te integreren onvermijdelijk zijn, moeten gebruikersbedrijven zo vroeg mogelijk ervaring opdoen. Wie nu vooruitziend is, kan zich verzekeren van de kans om in de toekomst tot de wendbare bedrijven te behoren die het eerst, het snelst en het intelligentst op veranderingen zullen reageren.