AVM breidt de toepassingsmogelijkheden van de Fritzbox uit

Eigenaars van de Fritzbox Fon WLAN 7240 en 7270 krijgen via een gratis firmware-upgrade extra functies voor hun router. Naast multimedia- en telefoniefuncties ligt de focus op verbeterde energie-efficiëntie.

Van het Fritz Lab komt een firmware-update voor de Fritzbox Fon WLAN-modellen 7240 en 7270. Hiermee krijgen gebruikers uitgebreide NAS-functies van hun router, die daarmee een mediaserver wordt. In de toekomst zullen alle computers in het netwerk toegang kunnen krijgen tot de multimediabestanden van een opslagmedium dat via USB op de Fritzbox is aangesloten, met gebruikmaking van de UPnPAV-standaard. USB-kaartlezers worden nu ook ondersteund. Bovendien kan de Fritzbox de externe harde schijf in slaapstand zetten wanneer er geen gegevens worden opgevraagd (spin-down). Met de nieuwe firmware kan online opslag in het netwerk ook worden gebruikt als een lokale harde schijf.

Meer comfort bij het telefoneren

Meer functies zijn ook beschikbaar bij het telefoneren via een aangesloten Fritzfon MT-D, waaraan elk een eigen telefoonboek kan worden toegewezen. RSS-feeds kunnen nu aan de telefoon worden opgeroepen en faxen die naar verschillende telefoonnummers worden gezonden, kunnen naar verschillende e-mailadressen worden doorgestuurd. Een andere innovatie betreft het DECT-transmissievermogen, dat in de eco-modus kan worden gereduceerd.

Voor WLAN-verbindingen maakt de router gebruik van de 2,4 en 5 gigahertz frequentiebanden en zorgt zo voor een optimale verbinding. Interferentie, bijvoorbeeld van babyfoons, wordt automatisch gedetecteerd en de overeenkomstige kanalen worden automatisch uitgesloten voor de verbinding.

Verbruik minder stroom

De Fritzbox Fon WLAN is een DSL-modem, router en DECT-basisstation in één. Door de functies terug te brengen tot één apparaat in het huishouden, kan het stroomverbruik al worden teruggebracht van ongeveer 60 watt tot zes watt, aldus AVM. Met de huidige firmware verlaagt de Fritzbox het stroomverbruik met nog eens 0,5 watt als er geen WLAN-ontvangers zijn aangesloten.

Een andere nieuwe functie is de “Session ID”, die een extra beveiliging biedt voor de Fritzbox-gebruikersinterface.

De nieuwste firmware versie kan direct worden geïnstalleerd via de update melding van de Fritzbox.