Spam is ongevraagde internetinhoud die doorgaans in bulk wordt verzonden voor reclamedoeleinden door een onbekende afzender. Spam wordt soms ruimer gedefinieerd als ongevraagde e-mail. De opkomst van e-mailfiltering en privacywetten hebben spammers echter naar andere media geleid om berichten te verzenden, met name sociale media. Naast tijdverspilling van mensen, verbruikt spam ook veel netwerkbandbreedte.
Waarom heet het spam?
Er is enige discussie over de bron van de term, maar de algemeen aanvaarde versie is dat spam afkomstig is van een nummer in Monty Pyton’s Flying Circus met de tekst “Spam spam spam spam, spam spam spam spam, mooie spam, geweldige spam.” In deze scène zingt een groep Vikingen in een café over de alomtegenwoordigheid van het vleesconservenproduct na de Tweede Wereldoorlog.
De opkomst van chatrooms en Bulletin Board Services (BBS’en) in de jaren tachtig breidde de term uit toen sommige gebruikers herhaaldelijk “spam” begonnen te posten om de schermruimte te verbruiken. Deze nieuwe context maakte plaats voor het gebruik van spam met verwijzing naar hetzelfde bericht dat herhaaldelijk werd verzonden om te voorkomen dat andere berichten de aandacht zouden trekken of om andere gebruikers in dezelfde chat naar buiten te duwen.
Soorten spam
Zoals hierboven vermeld, kwamen de originele spamberichten in de vorm van e-mail- en prikborden of forums. E-mailspamberichten (ook wel junkmail genoemd) waren meestal bedoeld voor advertenties of andere soorten marketingcampagnes, en spam maakte historisch gezien meer dan twee derde van alle e-mailinhoud uit sinds de commercialisering van internet in de jaren negentig. Evenzo waren prikborden en forums vaak onderhevig aan grote hoeveelheden spam totdat moderators en filtertechnologie strikter werden in het onderscheiden van spam van echte berichten.
Sociale-mediaplatforms moeten daarentegen nog belangrijke tools voor spamfiltering invoeren. Vooral voor profielen met een groot aantal volgers zijn directe berichten en antwoorden vaak onderhevig aan spamberichten. Sommige platforms zoals TikTok hebben echter een naast elkaar geplaatste spam-betekenis geïntroduceerd. Berichten op deze platforms die de hashtags #spam, #spamforspam of #sfs gebruiken, geven aan dat de gebruiker andere gebruikers uitnodigt om hun post te “spammen” met likes in ruil voor hetzelfde gedaan met die van hen. Dit wordt grotendeels toegeschreven aan het genereren van inkomsten met betrokkenheid van sociale media, dus spam heeft in deze context een positievere connotatie die in contrast staat met historische spamscenario’s.