Een database met talrijke e-mails en wachtwoorden die van gebruikers zijn gestolen door hackers die inbraken op verschillende profielen, heeft zich over het web verspreid. Bent u getroffen? Zo komt u erachter
Er gaat geen dag voorbij zonder nieuws over een of andere hackeraanval. Na WannaCry, een van de grootste ransomware-aanvallen ooit, is er nu een ander geval opgedoken dat gebruikers in paniek dreigt te brengen: naar verluidt circuleren er 560 miljoen gestolen wachtwoorden online.
Het gaat hier om credentials die de hackers in de loop der jaren hebben verzameld, dus sommige zijn oud. Wat verontrustend is, is dat de wachtwoorden zijn verzameld in een echte database. In de verzameling van de cybercriminelen, die op het internet beschikbaar is, zouden de e-mailadressen van gebruikers over de hele wereld terecht zijn gekomen. Kortom, een soort illegale bazaar van persoonsgegevens die voor iedereen toegankelijk is. Het nieuws is ook om een andere reden alarmerend. De meeste gebruikers hebben de neiging om voor het gemak dezelfde inloggegevens te gebruiken om toegang te krijgen tot de sites. Dit betekent dat het aantal profielen dat via onthulde wachtwoorden kan worden gehackt, zeer hoog kan zijn.
Hoe u te beschermen tegen hackers
Maar niet alles is verloren. Er zijn namelijk verschillende methoden om u tegen deze vormen van cyberaanvallen te beschermen. De eerste is om te proberen de criminele activiteiten van hackers te dwarsbomen door een complex en moeilijk te achterhalen wachtwoord in te stellen. Het lijkt misschien vreemd, maar een van de meest gebruikte wachtwoorden is 123456. Hulp in dit verband zou kunnen komen van password managers, zeer nuttige programma’s die meerdere toegangssleutels genereren en opslaan. Het wordt ook ten zeerste aanbevolen om niet altijd dezelfde inloggegevens te gebruiken.
Laten we teruggaan naar het geval van de 560 miljoen gestolen wachtwoorden die op internet zijn uitgelekt. Is het mogelijk dat onze gegevens ook gestolen zijn? Zeker, helaas. En er is ook een manier om daar achter te komen. Op de website “haveibeenpwned.com” kunt u, door uw e-mailadres in te voeren, controleren of uw account is gecompromitteerd. Als het resultaat positief is, moet u uw wachtwoord onmiddellijk wijzigen.
Om het hackers moeilijker te maken, is het ook een goed idee om tweestapsverificatie te activeren: dit is een beveiligingssysteem waarmee u aan het eenvoudige wachtwoord een code kunt toevoegen, die meestal naar uw mobiele telefoon wordt gestuurd, en die het hackers nog moeilijker maakt.