Wat te doen als je WhatsApp-account is gestolen

Als je bang bent dat iemand je WhatsApp-profiel heeft gestolen, kun je het herstellen door een eenvoudige procedure te volgen

Het WhatsApp-account van een persoon omleiden is een van de meest ingewikkelde acties voor een hacker. Wanneer je WhatsApp voor het eerst opent vanaf een nieuw apparaat, stuurt de applicatie je telefoonnummer een unieke code van zes cijfers die je kunt gebruiken om je oude account te herstellen. Dit is een zeer veilig en hackerproof proces. Maar een simpele vergissing of afleiding is genoeg om de deur open te zetten voor hackers om toegang te krijgen tot je WhatsApp-account.

Uitzoeken of iemand je WhatsApp-profiel gebruikt om met vrienden en familie te praten is vrij ingewikkeld. Er is geen manier om er zeker van te zijn dat iemand je WhatsApp-account heeft gestolen. Je kunt alleen maar achterdochtig zijn en je vrienden vragen of zij verdachte berichten hebben ontvangen die van jouw nummer afkomstig zijn. Als je (bijna) zeker weet dat iemand je WhatsApp-account heeft gestolen, heb je de mogelijkheid om je profiel terug te krijgen en de hacker eruit te schoppen.

Hoe gestolen WhatsApp-account herstellen

Als je bang bent dat iemand je WhatsApp-account gebruikt, kun je het herstellen door een eenvoudige procedure te volgen. Verwijder de WhatsApp-applicatie van je smartphone en installeer deze vervolgens opnieuw. Start vervolgens de app en voer uw telefoonnummer in, en binnen enkele seconden ontvangt u een unieke zescijferige code om toegang te krijgen tot uw profiel. Zodra je de code invoert, wordt de aanvaller die je WhatsApp-account gebruikt eruit getrapt. Als je vermoedt dat iemand je WhatsApp Web-account gebruikt, kun je je rechtstreeks bij de applicatie-instellingen afmelden van alle verbonden pc’s.

Hoe bescherm je je WhatsApp-account

Om diefstal van je WhatsApp-account te voorkomen, kun je twee-factorauthenticatie inschakelen, een beveiligingssysteem waarbij je een dubbele code moet invoeren om toegang te krijgen tot je profiel. Tweestapsverificatie wordt geactiveerd in de WhatsApp-instellingen door te tikken op “Account” en vervolgens op “Tweestapsverificatie”. Wanneer je op Activeren tikt, vraagt WhatsApp je een beveiligingscode van zes cijfers en een e-mailadres in te voeren.

Een andere tip om je WhatsApp-account te beschermen is geen apps van derden te gebruiken die premium functies beloven. Apps zoals WhatsApp Plus of GB WhatsApp zijn een gevaar voor onze persoonsgegevens, aangezien zij niet dezelfde end-to-endencryptie gebruiken als de officiƫle versie van WhatsApp.