Smartphones met dubbele camera, hoe ze werken en waarvoor ze worden gebruikt

Met de dubbele achtercamera kunnen smartphones meer details vastleggen en perfecte foto’s maken

Een van de kenmerken die gebruikers tegenwoordig in een smartphone zoeken, is vaak de camera met dubbele lens achter, in de volksmond een dubbele camera genoemd. Aanvankelijk waren ze alleen te vinden op toestellen uit de topklasse, maar nu zijn ze ook gemakkelijk te vinden op toestellen uit de middenklasse. Maar wat is het nut van twee camera’s?

Basically, a dual camera phone is a device that integrates two sensors on the back of the phone. Het belangrijkste doel van deze oplossing is de door de smartphone gemaakte beelden zo gedetailleerd mogelijk te maken. Het doel is het menselijke binoculaire gezichtsvermogen te simuleren en zo driedimensionale beelden te creëren. Niet alle smartphones maken op dezelfde manier gebruik van dubbele lenzen, maar in bijna alle smartphones is er een hoofdcamera die het meeste werk doet, terwijl de tweede camera wordt gebruikt om details of objecten op de voorgrond naar voren te halen.

Wat is het nut van een dubbele camera

Eén van de eerste bedrijven die een dubbele achtercamera gebruikte, was Huawei. Het Chinese bedrijf kiest voor een nogal ongebruikelijke oplossing: één sensor is uitsluitend bestemd voor zwart-witfoto’s, terwijl de andere is bestemd voor kleurenfoto’s. De details van de monochrome sensor worden ook gebruikt om foto’s die met de RGB-sensor zijn genomen te verbeteren. Tot op heden zijn er in wezen vier voordelen die een dubbele camera heeft ten opzichte van een enkele camera: het bereiken van een grotere scherptediepte, sneller scherpstellen, het herzien van de focus van foto’s na de opname, en het verbeteren van de beeldkwaliteit en details.

Geschiedenis van de dubbele camera

De dubbele camera is een relatief recent succes, maar fabrikanten zijn er al minstens drie jaar mee bezig. Zo konden gebruikers op de HTC M8 en Honor 6 Plus het diafragma na de opname wijzigen. De Xiaomi Redmi Pro en Honor 8 hebben deze optie nu ook. Apple heeft daarentegen een dubbele camera op de iPhone 7 Plus waarmee gebruikers een 2X optische zoom kunnen gebruiken en beelden met een bokeh-effect kunnen vastleggen. Dit is het perfecte effect voor het maken van portretfoto’s. Oppo beloofde enkele maanden geleden een dubbele lens met 5X optische zoom, maar daar is nog geen nieuws over. LG G5 en LG G6 daarentegen gebruiken de tweede camera om de beeldhoek te vergroten, zodat er een soort groothoeklens ontstaat.