Wat is een IP-camera

IP-camera’s zijn camera’s die verbinding maken met het internet thuis en waarmee de gebruiker ze op afstand kan bedienen via een smartphone

Als we het hebben over thuisbeveiliging en videobewaking, zullen we bijna allemaal wel eens gehoord hebben van IP-camera’s. Tools die ook berucht zijn om hun kwetsbaarheid voor hacking aanvallen. Maar niet iedereen weet wat voor soort gereedschap IP-camera’s worden genoemd.

IP-camera’s, ook wel IP-cams genoemd, zijn een bepaald soort videocamera’s die een videosignaal genereren in gedigitaliseerde vorm en in een formaat dat klaar is voor transmissie via een datanetwerk. Bovendien kan de camera via hetzelfde datanetwerk worden ingesteld en afgesteld. De gegevens die met deze technologie worden geregistreerd, worden verzonden via een Fast Ethernet-verbinding. Om duidelijker te zijn, kunnen we ze omschrijven als een gedigitaliseerde en aangesloten versie van CCTV-systemen. Het is duidelijk dat het gebruik ervan tegenwoordig vrijwel uitsluitend beperkt blijft tot bewaking van woningen en bedrijven.

Twee soorten IP-camera’s

Er zijn in principe twee categorieën IP-camera’s. Enerzijds zijn er gecentraliseerde IP-camera’s, die pure video-eindapparaten zijn zonder lokale opslag en die een Network Video Controller (NVR) nodig hebben voor beeldopslag en beheer. Aan de andere kant zijn er gedecentraliseerde IP-camera’s, die beelden lokaal kunnen opslaan via interne media zoals harde schijven, verwisselbare opslagmedia of netwerkgekoppelde opslagmedia.

IP-camera voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het installeren van een IP-camera in uw huis. Ten eerste, omdat dit type camera audio in twee richtingen mogelijk maakt. Deze technologie stelt ons in staat te interageren met wat we zien en onze stem te laten horen binnen het circuit dat wordt gefilmd. Het is heel eenvoudig: wij kunnen thuis rechtstreeks via de IP-cam met onze kinderen of onze partner praten. Met IP-camera’s kunnen we de beveiliging van ons huis of pand op afstand beheren en 24 uur per dag de beelden bekijken met de applicatie die beschikbaar is voor smartphones en tablets. Bovendien hebben IP-camera’s hogere resoluties dan standaard videobewakingssystemen.

Nadelen van IP-camera’s

Een van de nadelen van IP-camera’s ten opzichte van andere soorten videobewakingssystemen zijn de initiële kosten. Hoewel gezegd moet worden dat deze camera’s de laatste tijd verschillende prijsverlagingen hebben ondergaan, zodat er op dit moment goede IP-camera’s op de markt zijn voor ongeveer 60 euro. Een ander probleem is de vereiste verbindingssnelheid. Maar het echte probleem op dit moment, dat vooral te wijten is aan het gebrek aan aandacht van sommige fabrikanten, is de kwetsbaarheid voor aanvallen van hackers. Deze camera’s behoren tot de meest gehackte apparaten, omdat er vrijwel geen beveiligingssystemen zijn.