Netflix is een uitstekende en zeer populaire streamingdienst waarmee iedereen, na een abonnement, kan genieten van films, tv-series, shows, anime en documentaires op veel verschillende apparaten. En dat met een simpele klik, uiteraard samen met een actieve netwerkverbinding. De dienst van de in Los Gatos gevestigde reus heeft een revolutie teweeggebracht in onze manier van genieten van multimedia-inhoud, en is erin geslaagd om wereldwijd miljoenen gebruikers voor zich te winnen dankzij zijn gebruiksgemak en een rijke en steeds groeiende catalogus.
Het is echter geen perfect platform: in feite kun je in sommige gevallen enkele Netflix-foutcodes tegenkomen, waardoor je niet naar je favoriete programma kunt kijken of naar de film die je hebt gekozen om een gezellige avond met vrienden door te brengen. Daarom gaan we in deze gids uitleggen wat deze foutcodes zijn, althans de meest voorkomende, waarom ze verschijnen, hoe je ze kunt vermijden of hoe je ze eventueel kunt gaan oplossen.
Er is een fout opgetreden op Netflix: algemene suggesties
Voordat we elk van de meest voorkomende Netflix-foutcodes en hun specifieke oplossing specifiek gaan analyseren, is het een goed idee om een aantal fundamentele punten op te lossen. Allereerst kunnen Netflix-storingen in het algemeen worden veroorzaakt door netwerkproblemen, hardware- of softwareproblemen, of problemen met Netflix zelf. De meeste daarvan kunnen thuis worden opgelost door rechtstreeks ingrijpen van de gebruiker. Er zijn daarom enkele eerste stappen die kunnen worden genomen om een generiek probleem aan te pakken, zonder dat dit gevolgen heeft voor een specifieke code, die we later in deze gids zullen zien.
Als we bijvoorbeeld problemen ondervinden op een ander apparaat dan een pc, kunnen we proberen het streamingplatform van de “grote N” op onze eigen computer te gebruiken door verbinding te maken met de officiële site van Netflix en in te loggen met onze aanmeldingsgegevens. Als we in dit geval het bericht Netflix Site Error zien verschijnen, dan betekent dit dat er een probleem is met de Netflix service en kunnen we alleen maar wachten op de technici van het Amerikaanse bedrijf om het op te lossen. Als alternatief kunnen we gaan controleren of ons netwerk videostreaming ondersteunt: in sommige gevallen kunnen we de situatie deblokkeren met een VPN.
In andere scenario’s moeten we, om van een generieke Netflix-fout af te komen, de deblokkerende software, proxy of virtueel privénetwerk, de eerder genoemde VPN, deblokkeren. Het is geen toeval dat Netflix alle gebruikers blokkeert die verbinding maken via proxy, VPN en dergelijke, om ervoor te zorgen dat deze diensten en programma’s niet worden gebruikt om in een bepaalde regio geblokkeerde inhoud te omzeilen. Als we ons dus in een gebied bevinden dat toegang heeft tot Netflix, maar we om privacy- of zakelijke redenen een VPN gebruiken, moeten we die noodzakelijkerwijs uitschakelen om alle inhoud van het abonnementsplatform te kunnen bekijken.
Niet alleen dat, maar we kunnen ook controleren of onze internetverbinding snel genoeg is om videostreaming mogelijk te maken. Het door Netflix aanbevolen minimum is 0,5 Mbps voor streaming, 3,0 Mbps voor standaarddefinitievideo en 5,0 Mbps voor hoge definitie. Daarnaast zou een oplossing kunnen zijn om een andere netwerkverbinding te proberen dan die we gewoonlijk gebruiken: als we via Wi-Fi zijn verbonden, kunnen we verbinding maken met een meer traditionele Ethernet-kabel; als we een tweede Wi-Fi-netwerk beschikbaar hebben, kunnen we dat proberen met een Netflix-programma; en nogmaals, we kunnen proberen het apparaat dichter bij de router te brengen.
Tot slot zou een provisorische herstart van het streaming-apparaat, de router en het modem de truc kunnen zijn. Dus we zetten alle apparaten uit en ontkoppelen ze ongeveer een minuut, sluiten ze dan weer aan en zetten ze weer normaal aan.
Netflix-foutcodes: hoe de meest voorkomende op te lossen
Na de tips te hebben besproken om algemene fouten bij het kijken naar streaming-inhoud te beteugelen, moeten we ons nu richten op specifieke Netflix-foutcodes. Dankzij deze codes is het mogelijk een beter idee te krijgen van de storing die aan de gang is. En dus proberen een oplossing te vinden om opnieuw te kunnen genieten van de hele catalogus die het bedrijf ter beschikking stelt van zijn abonnees, misschien met intense binge watching sessies.
Netflix Foutcode 11800
De Netflix-foutcode wordt aangeduid met de cijferreeks 11800 als er een probleem is met het afspelen van de geselecteerde content op een mobiel apparaat, met name Apple. Meestal gaat het probleem gepaard met twee verschillende soorten berichten. De eerste luidt: “Er is een probleem opgetreden tijdens het afspelen van dit item. Probeer het later nog eens of kies een ander artikel. Ga naar www.netflix.com/support voor meer informatie”; de tweede geeft deze tekst weer: “Kan de titel niet afspelen. Probeer het later nog eens”.
Dit geeft aan dat de informatie op het apparaat verouderd of beschadigd is en moet worden bijgewerkt. De eenvoudigste en meest directe manier om deze fout te verhelpen is het toestel dat u gebruikt voor streaming playback opnieuw op te starten. Deze actie moet alle oude informatie wissen die door de Netflix app is gebruikt en ons in staat stellen om onze inhoud opnieuw te laden. Als dat niet werkt, probeer de app dan bij te werken via de AppStore.
Netflix Error Code M7111-1331
Deze fout treedt op wanneer we Netflix proberen te openen vanuit een browser, met name Google Chrome. Ten eerste zou dit erop kunnen wijzen dat we een link gebruiken naar een pagina die niet meer bestaat, dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we een bladwijzer gebruiken om naar Netflix te gaan.
Om dit op te lossen, laten we direct naar de pagina www.netflix.com linken. Niet alleen dat, maar het kan ook optreden wanneer er een incompatibiliteit is met een van de browserextensies: laten we proberen deze uit te schakelen om het specifieke probleem te verhelpen.
Netflix Foutcode F7111-5059
De F7111-5059 fout treedt op wanneer we proberen toegang te krijgen tot Netflix vanuit een browser terwijl we een VPN of proxy gebruiken. Aangezien Netflix wegens problemen met rechten bepaalde inhoud alleen in specifieke landen kan vertonen, verhindert dit dat gebruikers buiten hun eigen land toegang hebben tot films, tv-series of andere amusementsinhoud. Om dit op te lossen, moeten we dan de proxy of VPN uitschakelen, of anders diegene vinden die nog wel met Netflix werken.
Netflix Foutcode 10013
Wanneer een 10013 fout is opgetreden op Netflix, betekent dit dat we proberen een film of aflevering van een serie te downloaden wanneer we verbonden zijn met een VPN of proxy. Het bericht op het scherm is: “Er is een probleem opgetreden met deze download. (10013)”. Net als bij het vorige probleem kan een oplossing alleen worden gevonden door de VPN of proxy uit te schakelen. Zodra dit is gebeurd, kunnen we normaal doorgaan met het downloaden van de inhoud die we willen.
Netflix Error Code (AVF: 11800; OS: 42800;)
Zoals velen van jullie al weten, hebben we dankzij de Netflix-applicatie de mogelijkheid om afleveringen of films naar ons apparaat te downloaden, zodat we ze ook kunnen bekijken als we geen toegang hebben tot een internetverbinding. Soms kan er echter een foutmelding verschijnen: “Deze titel kan niet langer offline worden bekeken. (AVF: 11800; OS: 42800;)”. Dit betekent dat het bestand dat u probeert te bekijken is beschadigd of is verwijderd of verplaatst. Als u op dit moment geen netwerkverbinding hebt, is het helaas onmogelijk om de fout te herstellen, omdat u het bestand opnieuw moet downloaden.
Als u wel verbinding hebt, is de fout eenvoudig te herstellen: ga gewoon naar het downloadgedeelte van de app door op het pijlpictogram onder in de app te klikken of door op het menupictogram te tikken en het onderdeel “Mijn downloads” te selecteren. Kies vervolgens de optie Bewerken in de rechterbovenhoek van het scherm, selecteer het bestand dat niet werkt en klik op het rode “X” -pictogram om het te verwijderen.
Netflix Foutcode UI-800-3
De Netflix-fout UI-800-3 wordt weergegeven wanneer we een apparaat gebruiken, zoals een Blu-ray-speler, Roku-tv-set, gameconsole, smart-tv of Amazon Fire Stick. De code geeft met name aan dat de op het toestel opgeslagen informatie verouderd is en moet worden bijgewerkt. Om dit te verhelpen, moet je gewoon je apparaat opnieuw opstarten.
Als dat niet werkt, kunnen we proberen uit te loggen bij Netflix en vervolgens weer in te loggen. Als ook dat niet werkt, zit er niets anders op dan het apparaat los te koppelen van het netwerk, de router opnieuw op te starten en het apparaat opnieuw aan te sluiten.
Netflix-foutcode 10023-10008
Deze specifieke fout treedt op wanneer een probleem met de netwerkverbinding van invloed is op de mogelijkheid om content te downloaden via de app op iOS. Meestal doet het probleem zich voor wanneer de internetverbinding die we gebruiken wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld door een firewall. Om deze fout te verhelpen, moeten we proberen verbinding te maken via een ander Wi-Fi-netwerk. Een andere mogelijkheid is dat de verkeerde tijd van het apparaat dit probleem veroorzaakt: laten we de datum- en tijdinstellingen van het apparaat controleren om er zeker van te zijn dat deze correct zijn.
Netflix Foutcode 10025 of 30103
Deze fouten treden op met de melding op het scherm “Kan de titel niet afspelen. Probeer het later nog eens”. In gevallen als dit, moeten we proberen de Netflix applicatie te updaten. Als het probleem aanhoudt, probeer dan de app te verwijderen en opnieuw te installeren, of start het apparaat dat u gebruikt direct opnieuw op.
Netflix Foutcode NW-2-5/NW-3-6
Bij gebruik van een iOS-apparaat ziet u mogelijk de Netflix-foutcode die gepaard gaat met het bericht “Netwerkfout. Een netwerkverbinding is vereist om de download voort te zetten. Op een console, smart-tv of Blu-ray-speler kunnen we de foutcodes NW-2-5 of NW-3-6 zien. Al deze codes wijzen op een netwerkverbindingsprobleem waardoor het apparaat geen contact kan maken met de Netflix-servers. Start het toestel opnieuw op om het probleem op te lossen, of ga dichter bij de Wi-Fi-bron staan om een beter signaal te krijgen, of gebruik een bekabelde verbinding met een Ethernet-kabel. Als het probleem zich blijft voordoen, probeer dan de router opnieuw op te starten.