Trucs om Netflix als een pro te gebruiken

Weet u nog dat Netflix in de VS gewoon een dienst was voor het huren van dvd’s per post? Dat was nog niet zo lang geleden en dankzij gedurfde keuzes op basis van kwaliteitsinhoud is het wereldwijd de facto de eerste keus geworden (of bijna) in de nu overvolle on-demand streamingsector.

Netflix gaat natuurlijk niet op zijn lauweren rusten en produceert herhaaldelijk nieuwe streaming-series en -functies. Zo veel zelfs, dat het in veel gevallen moeilijk is voor gebruikers om de nieuwste Netflix-catalogus bij te houden of de lijst met streamingfilms en tv-series te kennen. Met een paar trucs kunt u echter optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden van de dienst. Met sommige codes kunt u “geheime” subcategorieën verkennen om gemakkelijker te vinden wat u zoekt, terwijl sommige trucs u in staat stellen uw account beter te beheren en te achterhalen wie het gebruikt zonder uw toestemming. Of hoe je een van de eersten wordt om de nieuwe functies te ervaren die Netflix voortdurend test. En nog veel meer.

Geheimzinnige codes en verborgen Netflix-subcategorieën

Het aanbod van Netflix-films en -series blijft groeien en de lijst verandert elke maand, waardoor het voor de gebruiker vaak een lastige opgave is om uit te zoeken wat er de komende tijd te kijken valt. Hoewel de on-demand streamingdienst de zoektocht de afgelopen maanden heeft vereenvoudigd door inhoud in te delen in genres en subgenres, zijn er nog steeds tal van ‘geheime’ codes om de volledige Netflix-catalogus echt te verkennen. Dit is hoe het werkt. Elk genre in de Netflix-bibliotheek heeft een unieke code. Zo komt bijvoorbeeld de URL www.netflix.com/browse/genre/6839 overeen met de pagina gewijd aan documentaires, aangezien 6839 de door Netflix gekozen code is voor dit soort inhoud. De lijst is vrij lang, maar het enige wat je hoeft te doen is je favoriete genre te vinden, de code te kopiëren en te vervangen in de vorige URL, en binnen enkele seconden heb je toegang tot alle Netflix programma’s die je wilt. Chrome-gebruikers kunnen ook de extensie “Netflix Categories” installeren, waarmee u gemakkelijk door de hele Netflix-catalogus kunt bladeren en niet verdwaalt.

Beheers het gegevensgebruik onderweg

Naast computers zijn tv-series en films ook toegankelijk vanaf smartphones en tablets dankzij de Netflix-apps voor iOS en Android. In dit geval moet u echter voorzichtig zijn met het dataverbruik: als u niet via Wi-Fi surft, kan uw datalimiet dalen. Gelukkig kunt u bij de on-demand streamingdienst handmatig instellen hoeveel gegevens voor elk uur van de programmering moeten worden gebruikt. Open de Netflix app en ga naar Instellingen> App mobiel datagebruik. U kunt ervoor kiezen de streamingkwaliteit automatisch ingesteld te houden of te kiezen tussen lagere of hogere kwaliteit. Hier ziet u hoe de verschillende instellingen voor videokwaliteit het dataverbruik beïnvloeden:

Laag: 4 uur per GB data

Middelmatig: 2 uur per GB data

Hoog: 1 uur per GB data

Vraag uw favoriete films en shows

Komt uw film of tv-serie niet voor in de Netflix-catalogus? Maak je geen zorgen. Vraag ze gewoon. Als u wilt, kunt u een verzoek indienen door dit formulier in te vullen en te wachten. Het is natuurlijk niet zeker dat Netflix je ‘wens’ inwilligt, maar het is het proberen waard.

Downloaden van Netflix-films en tv-series

Het heeft even geduurd voordat Netflix besloot deze functie in te schakelen, maar het is ongetwijfeld een van de populairste. Het downloaden van streaming films en tv-series is handig en gemakkelijk. Om te weten welke inhoud beschikbaar is, gaat u naar het menu van de Netflix-app op uw apparaat en selecteert u ‘beschikbaar voor downloaden’. Hiermee opent u een pagina waar u kunt zoeken naar een bepaalde titel of gewoon kunt bladeren door de Netflix-programma’s die beschikbaar zijn om te downloaden op smartphones, tablets en computers. Als u alle gedownloade inhoud in één keer wilt verwijderen, gaat u naar Menu> App-instellingen> Alle downloads verwijderen.

Geschiedenis bekijken of verwijderen

U probeert zich de titel te herinneren van die film of tv-serie die u een tijdje geleden hebt bekeken, maar het lukt niet: uw geheugen helpt u niet. Geen probleem. Als u ooit uw Netflix-kijkgeschiedenis wilt controleren, kunt u dat doen vanaf uw “Activiteiten”-pagina. Hetzelfde geldt voor shows die je hebt beoordeeld: een klik op de “Rating” optie en alles komt terug naar jou. Als u echter bepaalde titels uit uw geschiedenis wilt verwijderen, drukt u gewoon op de ‘X’ rechts van de naam om ze te laten verdwijnen.

Gebruikt iemand uw account zonder dat u het weet?

Het is heel normaal dat gebruikers van de verschillende streamingsites hun wachtwoorden delen met vrienden en familie, maar het is altijd de vraag in hoeveel handen uw gegevens dan terechtkomen. In geval van twijfel, is het beter om af en toe te controleren. Om erachter te komen wie je account gebruikt, of om er gewoon zeker van te zijn dat je niet bent “gehackt”, kun je de lijst van alle IP’s controleren die verbinding hebben gemaakt met je account via de pagina gewijd aan recente toegang tot je Netflix. In dit gedeelte vindt u nuttige details, zoals informatie over de stad van waaruit is ingelogd en of dit vanaf een desktopcomputer, een draagbaar apparaat of een set-top box is gebeurd.

Spinning Roulette?

Als u geen ideeën meer hebt of niet weet wat u uit de Netflix-catalogus moet kijken, is er een leuk spelletje om te spelen. De site Flix Roulette (http://netflixroulette.net) – die niet aan Netflix is gelieerd – stelt willekeurig een film of tv-programma voor om te bekijken, of laat u de voorstellen beperken door bepaalde parameters in te stellen, zoals genre, de naam van de regisseur of acteur, of op trefwoord of rating. De inhoud die ‘het lot’ voor u heeft gekozen verschijnt dan. Niemand dwingt je om te kijken, let wel!

Ben een bètatester voor Netflix

Netflix is een grote fan van testen, want het bedrijf is altijd aan het experimenteren met nieuwe lay-outs, algoritmes voor het aanbevelen van inhoud op maat van gebruikers en nog veel meer. Als u Netflix wilt helpen, logt u in op uw account, scrollt u naar beneden tot u de optie “Deelnemen aan tests” vindt en selecteert u die. Netflix legt uit dat door dit verzoek in te schakelen “u helpt de ervaring die Netflix biedt te verbeteren” en wat nog belangrijker is “u zult potentiële wijzigingen ervaren voordat ze beschikbaar zijn voor alle andere gebruikers.”

Alle indringers eruit!

Als u vergeten bent van een bepaald apparaat uit te loggen, is er nu een kans om in één eenvoudige stap “het gordijn op te trekken” van al uw open accounts. Ga naar uw accountgedeelte en selecteer de opdracht “Uitloggen van alle apparaten” op de pagina Instellingen. Voilà, iedereen eruit!

De weergave van ondertitels wijzigen

Als u toevallig naar programma’s met ondertitels kijkt, misschien om uw Engels te oefenen, kunt u de manier waarop de ondertitels op het scherm worden weergegeven wijzigen. Het lijkt misschien triviaal, maar als u veel leest – of de tekst nu vertaald is of in de oorspronkelijke taal – kan de kleur van de ondertitels meer of minder oogverblindend zijn als ze wit of geel zijn, afhankelijk van het soort inhoud waarnaar u kijkt. Stel ze in zoals je wilt in de “Ondertitel Verschijning” sectie van Netflix.