Netflix gratis afscheid: verdwijnt de proefperiode

Netflix heeft besloten de gratis proefperiode voor zijn gebruikers te schrappen: om toegang te krijgen tot de streamingdienst moet je voortaan een abonnement nemen

Stop aan de proefperiode van Netflix: Het platform gewijd aan het streamen van films, tv-series en andere video-inhoud voor alle leeftijdsgroepen heeft ervoor gekozen om opnieuw genoeg te zeggen tegen de mogelijkheid om te profiteren van de proeffase, dat tot een paar uur geleden de mogelijkheid om toegang te krijgen tot alle inhoud van haar enorme bibliotheek verleend.

Het is niet de eerste keer dat Netflix besluit het gratis of bijna gratis gebruik van zijn bibliotheek te beëindigen, om het later weer in te voeren. De laatste keer, in chronologische volgorde, was vorig jaar toen het platform alle belangstellenden de mogelijkheid wilde bieden zich voor 30 dagen in te schrijven, zich met een kredietkaart te registreren en dan uiteindelijk het abonnement te annuleren vóór de eigenlijke activering en, bijgevolg, de relatieve kosten. De modus die tot enkele uren geleden beschikbaar was, was echter anders: het was in feite een abonnement met de mogelijkheid van terugbetaling. Zodra het abonnement op Netflix was voltooid en de vergoeding volgens het gekozen plan was betaald, beschikte de nieuwe klant in feite over een periode om te beslissen of hij doorging of, in de stijl van volledige tevredenheid of terugbetaling, een annuleringsverzoek indiende en gecrediteerd werd voor het oorspronkelijk betaalde bedrag.

Netflix: wat verandert er zonder proefperiode

Naar aanleiding van het besluit heeft Netflix alle pagina’s verwijderd die betrekking hebben op de mogelijkheid om te kiezen voor een gratis proefperiode, en daarvoor in de plaats een faq geïntroduceerd om de plotselinge koerswijziging te bevestigen. Vanaf vandaag zullen degenen die zich op het platform willen abonneren dus rechtstreeks naar een van de drie profielen moeten gaan die tijdens de registratie beschikbaar zijn en de volle prijs voor het abonnement moeten betalen.

Als het abonnement eenmaal is afgesloten en in rekening is gebracht, kan de klant het contract in ieder geval opzeggen, zonder dat hij echter aanspraak kan maken op enige terugbetaling en als hij de vooruitziende blik heeft gehad om dit binnen 24 uur na de verlenging te doen, anders worden er voor de volgende maand weer kosten in rekening gebracht. Daar staat tegenover dat het tot het einde van de abonnementsperiode mogelijk blijft om toegang te krijgen tot Netflix en alle beschikbare content.

Netflix, het afscheid van de proefperiode zoals directe concurrenten

Netflix is niet het eerste streamingbedrijf dat besluit om de proefperiode in te korten, mede in het licht van het feit dat er vanuit juridisch oogpunt geen verplichting bestaat om potentiële klanten een proefperiode te gunnen. Dezelfde stap werd ook gezet door Disney+, een andere directe concurrent van het platform, dat onlangs de zevendaagse gratis proefperiode stopzette om zijn collectie inhoud te bekijken, van Marvel-films tot animatie en National Geographic-documentaires, slechts een paar maanden na zijn debuut in Italië.