Volgens een legende blijft kauwgom 7 jaar in je lichaam: is dit echt waar? Wat gebeurt er als we toevallig kauwgom inslikken?
Wat gebeurt er met ons lichaam als we toevallig kauwgom inslikken? Dit werd uitgelegd door het Institute of Human Anatomy in een video op YouTube waarin mythes en legendes over het gedrag van het menselijk lichaam worden onderzocht om te zien of er werkelijk een wetenschappelijke basis is voor wat we horen van niet-specialisten.
In het bijzonder is een mythe dat kauwgom, als het wordt ingeslikt, 7 jaar in het lichaam blijft. Is dit echt waar, of is het slechts een mythe die door moeders wordt verteld om hun kinderen bang te maken dat ze te veel suiker innemen?
Voor alles: waar is kauwgom van gemaakt, de ingrediënten
Voor alles is het belangrijk om te begrijpen waar kauwgom van gemaakt is: het bestaat uit suikers, kleurstoffen en smaakstoffen. Wie de ingrediënten van kauwgom zorgvuldig leest, vindt onder meer de zogenaamde “gombasis”, een paraplu waaronder bepaalde stoffen vallen die de fabrikanten blijkbaar liever niet aangeven.
Het gaat om een combinatie van meer dan 40 ingrediënten die zijn goedgekeurd door de instanties die verantwoordelijk zijn voor de controle op de levensmiddelen op de markt en die, op verschillende manieren en volgens een bepaalde dosering gecombineerd, ervoor zorgen dat de kauwgom de smaak krijgt die hij heeft. Kortom, het gaat hier meer om een ‘handelsgeheim’ om de concurrentie tussen kauwgomproducenten te beschermen.
Hoe gedraagt kauwgom zich in het lichaam
De ‘kauwgombasis’ is echter wat kauwgom zijn elasticiteit en structuur geeft, zodat het niet kan worden verteerd, noch in de mond, door kauwen, noch in de maag, waar het te maken krijgt met zoutzuur en andere enzymen. Betekent dit dat kauwgom, als het wordt ingeslikt, voor altijd in het lichaam blijft?
Niet echt. In feite zal de kauwgom zijn weg vinden naar de dunne darm en van daaruit gewoon uit het lichaam worden gedreven, net als ieder ander vreemd voorwerp dat niet kan worden verteerd, zoals een knoop of een amulet dat een kind per ongeluk inslikt.
Naast andere vragen die zijn gesteld en die de wetenschap heeft geprobeerd te beantwoorden, is er ook een vraag over linkshandige mensen: zijn zij echt intelligenter dan rechtshandige mensen? Hoe lang kan een mens maximaal leven?
Giuseppe Giordano