Amazon, stop met die creditcards: wat gebeurt er

Aan de vooravond van Black Friday stuurt Amazon een e-mail naar een deel van zijn klanten in het Verenigd Koninkrijk met de suggestie om hun standaardbetaalmethode te wijzigen: Vanaf 19 januari 2022 worden creditcards uitgegeven door Visa niet langer geaccepteerd

Creditcards zijn een van de populairste betaalmethoden op Amazon en alle andere online winkels: ze zijn handig, veilig en traceerbaar en brengen bovenal heel vaak geen kosten met zich mee (afgezien van vaste maandelijkse kosten) voor de koper. Maar zelfs indien de gebruiker niets betaalt om de transactie toe te staan, betekent dit niet dat er geen commissies moeten worden betaald door de online-shop. Daarom heeft Amazon UK besloten om vanaf 19 januari 2022 geen Visa-kaarten meer uit te geven in het Verenigd Koninkrijk. Er verandert niets buiten het VK, waar op dit moment geen soortgelijke maatregel is aangekondigd. Evenmin verandert er iets voor debetkaarten of andere vormen van elektronisch betalen, die ook na 19 januari zullen worden aanvaard. Amazon stuurt reeds waarschuwingsmails naar zijn Britse klanten die een Visa-kaart als hun standaardbetaalmethode hebben geregistreerd, waarin het de redenen voor het besluit uitlegt.

Visa card op Amazon: de e-mail

Het nieuws over de stopzetting van Visa-creditcards op Amazon in het VK werd via Twitter verspreid door Steve Dresser, Managing Director van Grocery Insights, en doorgegeven door de BBC. In de e-mail die Amazon heeft gestuurd naar Dresser, die een Prime-klant is en een Visa-kaart heeft geregistreerd als zijn standaardbetaalmethode, wordt de situatie verduidelijkt.

“Beste Steven Dresser, We schrijven u over een nieuwe functie die op Amazon.co.uk beschikbaar komt. Vanaf 19 januari 2022 accepteren we helaas geen Visa-creditcards meer die in het Verenigd Koninkrijk zijn uitgegeven, vanwege de hoge kosten die Visa in rekening brengt voor het verwerken van creditcardtransacties”, zo staat in de e-mail te lezen.

Daarnaast geeft Amazon aan dat “u debetkaarten (waaronder Visa-kaarten) en creditcards die niet van Visa zijn, kunt blijven gebruiken”. Tot slot nodigt de e-commercegigant gebruikers uit om hun voorkeursbetaalmethode te wijzigen door hun Visa-kaart te verwijderen en te vervangen door een andere methode.

Het heeft niets te maken met Brexit

Het zou kunnen dat de Brexit, d.w.z. het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Economische Ruimte, aan de basis ligt van de Visa-kosten die Amazon onwelgevallig zijn. De BBC wijst er echter op dat dit niet het geval is, aangezien zowel Amazon als Visa hebben verklaard dat de Brexit geen gevolgen heeft gehad voor hun tarieven.

Visa zegt dat elke beperking van de betaalmethoden die Amazon accepteert een verlies voor de eindgebruiker is, en stelt dat de gemiddelde vergoeding die het onlinewinkels in rekening brengt voor het verwerken van transacties slechts 0,1% bedraagt.

Wie ook gelijk heeft, de kwestie verandert niet: Amazon heeft ervoor gekozen om in het Verenigd Koninkrijk afscheid te nemen van Visa-creditcards en zou dat in de toekomst (ook met kaarten van andere circuits, zoals MasterCard, Cirrus/Maestro, Diners, American Express) op elk moment kunnen doen, zelfs in andere landen, als het de kosten te hoog vindt.

Of, zoals de BBC zelf speculeert, de stap van Amazon zou Visa ertoe kunnen brengen om vóór 19 januari 2022 een compromisovereenkomst te accepteren. In dat geval zou Amazon deze betaalmethode ook opnieuw aanvaarden op zijn Britse site.