Afscheid van de Google Play Music Store: wat gebeurt er

Mountain View-bedrijf trekt muziekapp terug en moedigt overstap naar YouTube Music aan. Zo zet je nummers over van Play Music en andere details van de deal

Google’s overname van YouTube is er een die iedereen zich herinnert: het was 2006 toen de gigant uit Mountain View de dienst kocht voor 1,65 miljard dollar. In die tijd was het video-sharing platform in opkomst en veel critici trokken het potentieel in twijfel, maar Google had een vooruitziende blik.

Nu is het veranderd in een succesvol kanaal, dat winstgevend is dankzij adversiting. Daarnaast heeft het andere diensten geïntegreerd en onder deze valt YouTube Music op. Het kanaal is bedoeld voor mensen die online muziek willen zoeken en beluisteren en werkt op een vergelijkbare manier als andere audiostreamingplatforms. Om te voorkomen dat gebruikers in verschillende platforms worden gesegmenteerd, heeft het bedrijf besloten om Google Play Music met pensioen te sturen. De muziekdienst zal tegen eind december 2020 worden vervangen door YouTube Music. De aankondiging werd gedaan in augustus, maar het duurde verscheidene maanden om het project tot een goed einde te brengen. Wat gebeurt er nu?

Dag Play Music: overstap naar YouTube Music

De overgang van Play Music naar de YouTube Music-dienst zal geleidelijk verlopen. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo heeft de nieuwe muziek-app niet alle functies van Play Music, en wil het bedrijf ze eerst standaardiseren voordat ze met elkaar worden geïntegreerd.

Om de overstap te stimuleren heeft Google gewerkt aan het slimmer en bruikbaarder maken van de interface van de YouTube Music-app voor smart-tv’s.

Meer verbeteringen zitten in de pijplijn, vooral voor Android TV-gebruikers. Tot slot is een van de meest verwachte nieuwe functies het afspelen van muziek op de achtergrond, zoals al het geval is bij andere platforms. Als YouTube Music op een smartphone wordt afgesloten, blijft de muziek gewoon spelen en kan de gebruiker zijn toestel blijven gebruiken voor andere activiteiten, waaronder het starten van andere apps.

Er moet worden opgemerkt dat gebruikers enige tijd nodig zullen hebben om nummers van de ene app naar de andere over te zetten. Gelukkig is de procedure echt heel eenvoudig.

Hoe muziek overzetten van Google Play Music naar Youtube Music

Om de overdracht uit te voeren, gaat u gewoon naar music.youtube.com/transfer nadat u zich hebt aangemeld bij uw Google-account waar u Play Music en alle andere merkdiensten gebruikt. Op dit punt toont de interface een speciaal commando om de overdracht te starten.

De Play Music-collectie omvat gedownloade en gekochte nummers, afspeellijsten en stations die je volgt, albums, maar ook nummers die je leuk of minder leuk hebt gevonden.

Daarnaast worden ook alle factureringsgegevens van je Google Play Music-abonnement overgedragen en omgezet naar het gelijkwaardige YouTube Music Premium- of YouTube Premium-abonnement. De prijs en functies blijven ongewijzigd.

De informatie die Play Music na verloop van tijd verzamelt, stelt Google in staat om nummers voor te stellen aan de gebruiker die de overstap naar YouTube maakt. De gebruiker hoeft dus geen moeite te doen om het apparaat zijn smaak, favoriete nummers, genre enzovoort bij te brengen.

Na voltooiing van de overdracht is muziek toegankelijk vanuit beide apps, althans totdat Google besluit Play Music definitief te verwijderen.

Eén ding is zeker: de overgang gaat niet automatisch, dus het is essentieel dat gebruikers de procedure volgen als ze niet alle muziek willen verliezen die ze in de loop der jaren hebben opgebouwd.