Ikea heeft een “verborgen” draadloze oplader gemaakt: hoe het werkt

Het heet de Sjömärke en het is Ikea’s nieuwste gimmick: een draadloze oplader die onder een tafel kan worden verborgen

Probeert elke liefhebber ervan te dromen zich te ontdoen van kabels om zijn smartphone of andere alledaagse apparaten op te laden. Het doel is om overal te kunnen opladen, zelfs op afstand: er is geen gebrek aan projecten, zoals Motorola onlangs heeft aangetoond, maar dit soort oplossingen lijkt nog ver weg.

Ze zullen er komen, vroeg of laat. Voorlopig moeten wij tevreden zijn met wat de technologie en het vernuft van de fabrikanten met de huidige middelen kunnen doen. Qua vindingrijkheid heeft Ikea in de loop der jaren laten zien dat het weinig te leren heeft, en demonstreert dit eens te meer met een ‘verborgen’ draadloze oplader. Het is een triviale oplossing, waarschijnlijk al eerder gezien maar nu met Ikea’s kenmerkende eenvoud, zowel wat installatie als bediening betreft. De Ikea draadloze lader kan onder een vloer (van geschikt materiaal) worden geïnstalleerd en zo “onzichtbare” stroom leveren aan compatibele apparaten. Zonder ook maar één vierkante centimeter van het bureau in beslag te nemen.

Sjömärke draadloze lader: hoe ziet hij eruit

Ikea’s verborgen draadloze lader – de Sjömärke genoemd – kan aan de bovenkant worden bevestigd met schroeven (die merkwaardig genoeg niet bij de levering zijn inbegrepen) of met eenvoudig plakband. Het enige zichtbare element is een kruisvormige sticker die op het zichtbare oppervlak van de bovenkant moet worden geplakt, zodat u altijd de ideale plek kunt vinden om uw smartphone of ander draadloos oplaadapparaat te plaatsen om het proces te starten.

Natuurlijk moet de tafel, het bureau of het meubel waarop de “magie” van het onzichtbaar draadloos opladen moet plaatsvinden, gemaakt zijn van een materiaal dat het proces niet hindert: Ikea geeft plastic of hout aan als ideaal, glas zou ook kunnen, maar als het transparant is, zou de draadloze oplader niet langer verborgen zijn; dikte van het bovenblad tussen 8 mm en 22,2 mm. Absoluut niet voor metalen en derivaten, die de energiestroom van de oplader naar het apparaat zouden blokkeren.

Ikea’s Sjömärke verborgen draadloze oplader maakt gebruik van de Qi 1.2.4 oplaadstandaard, wat zich vertaalt in een theoretisch maximaal vermogen van 5 watt. Verwacht dus niet iets dat ook maar in de verste verte op snel opladen lijkt, u zult teleurgesteld zijn: 5 watt is laag, genoeg om elk product op te laden, maar u moet geduld hebben.

Ikea garandeert een veilig hulpmiddel: de Sjömärke verborgen draadloze lader controleert voortdurend het geleverde vermogen en de temperatuur van het proces, om oververhitting te voorkomen die gevaarlijke situaties zou kunnen veroorzaken.

Sjömärke draadloze oplader: beschikbaarheid en prijs

De verkoop van de Sjömärke verborgen draadloze oplader is vooralsnog beperkt tot de VS, waar hij vanaf oktober daadwerkelijk te koop zal zijn voor 39,99 dollar.

Nog steeds afwezig op het Italiaanse portaal van de multinational, maar, hoewel er geen officiële verklaring is, hebben wij er alle vertrouwen in dat hij ook hier zal arriveren.