Wat zijn Bitmoji en hoe maak je ze op Android

Veel social media- en messaging-apps richten zich op Bitmoji, gepersonaliseerde avatars van ons met augmented reality, hier is hoe ze werken

Nu zelfs WhatsApp is bezweken voor de verleiding van stickers, kunnen we zeggen dat de cirkel rond is: onze chats en gesprekken zijn steeds visueler en steeds minder tekstueel. Ideaal om elke stemming over te brengen, beelden (of het nu eenvoudige smilies, emoji, GIF’s of, inderdaad, stickers zijn) vervangen geschreven tekst.

Een fundamentele bijdrage aan deze ‘zaak’ is gekomen van Bitmoji, grappige gezichten/stickers die gebruikers kunnen maken ‘naar hun eigen beeld en gelijkenis’. De eerste die ze introduceerden waren de ontwikkelaars van Snapchat, op de voet gevolgd door andere sociale en instant messaging platforms. Tegenwoordig is het maken van bitmoji veel gemakkelijker dan een paar jaar geleden: je hebt alleen een eenvoudig programma of app op je smartphone nodig en je bent klaar. Een voorbeeld is Genies, een app voor Android en iOS die bitmoji maakt en ze, dankzij augmented reality en kunstmatige intelligentie, personaliseert en “animeert”. De smilies die zo ontstaan, kunnen vervolgens in verschillende messaging-apps worden gebruikt.

Wat zijn Bitmoji

Genies is niet het eerste bedrijf dat zwaar investeert in Bitmoji. Een van de eersten die in Bitmoji geloofde was Snapchat, en het is het socialemediabedrijf dat hard aan het pushen is voor de implementatie en grootschalige inzet van Bitmoji. Voor Snapchat is het gebruik van deze door de gebruiker gepersonaliseerde emoji de volgende stap in zijn streven om terrein terug te winnen op Instagram en Facebook. Op dit moment is de best ontwikkelde app voor het maken van persoonlijke avatars echter Genies, dat een miljoen opties biedt voor het bewerken en aanpassen van je eigen Bitmoji. Momenteel zijn ze ook een van de weinige Bitmoji-apps waarmee deze AR-avatars in andere apps kunnen worden gebruikt, waaronder grote messaging-apps als Facebook Messenger, iMessage en WhatsApp. Volgens de ontwikkelaars kan de app, naast alle acties en bewegingen die een Bitmoji kan uitvoeren, ook zo’n 180 stemmingen herkennen, alleen al door ons gezicht te omlijsten. 

Hoe maak je een Bitmoji met Genies

Als de camera eenmaal op ons gericht is, kunnen we onze Bitmoji aanpassen door de huidskleur, het kapsel of de kleur van de ogen aan te passen. Zoals reeds gezegd, zijn er meer dan een miljoen mogelijkheden om Bitmoji te bewerken. Als we eenmaal een Bitmoji hebben gemaakt, kunnen we die op elk moment bewerken. Door de camera open te houden kunnen we onze avatar onze stemming of wat we aan het doen zijn laten imiteren. Als alternatief, zoals reeds gezegd, kunnen we iets schrijven zoals doe een pirouette of pruil en de avatar zal het doen. Er zijn ook een hele reeks accessoires, zowel betaald als onbetaald, voor onze Bitmoji. Het volstaat te zeggen dat Gucci, de eerste adverteerder die in Genies AR avatars investeert, de mogelijkheid biedt om meer dan 200 extra-luxe kledingstukken te kopen voor onze digitale kloon.