Hoe je kunt zien of je bent bespioneerd op WhatsApp

Hackers hebben alleen een gesprek op WhatsApp nodig om je smartphone te infecteren. Zo verdedig je jezelf tegen Pegasus spyware en de gevaren die je loopt

Een fout in de belfunctie van WhatsApp heeft hackers in staat gesteld om op de Android- en iOS-smartphones van geselecteerde gebruikers spyware te installeren waarmee waardevolle informatie kan worden gestolen en alle inhoud en documenten kunnen worden gevolgd die met hun apparaat worden verzonden en ontvangen. De bug werd onthuld door de Financial Times op haar website na contact met de kantoren van WhatsApp en het verkrijgen van een officiële verklaring van het personeel van de applicatie.

De fout werd ontdekt door ontwikkelaars tijdens het werken aan de ontwikkeling van nieuwe functies voor WhatsApp en werd onmiddellijk verholpen.

Het kostte ingenieurs weinig tijd om de aard van het probleem te begrijpen: de bug stelde hackers in staat om de apparaten van gebruikers te infecteren met een zeer agressieve spyware: Pegasus. Pegasus is een virus dat is ontwikkeld door een Israëlisch computerbeveiligingsbedrijf en wordt gebruikt om internationale terroristen en mensenrechtenactivisten te bespioneren. In feite is de software ook gekocht door onliberale regeringen, die de spyware gebruiken om mensen die ze ‘niet mogen’ in het regime in de gaten te houden.

Hoe de hackersaanval op WhatsApp gebeurt

Het lek in WhatsApp stelde hackers in staat om de smartphones van gebruikers op een heel eenvoudige manier te infecteren: door een eenvoudig gesprek te voeren met de applicatie. De persoon hoefde de oproep niet te beantwoorden, gewoon een belsignaal en de spyware zou het toestel overnemen. In veel gevallen wissen de hackers de geschiedenis na het telefoontje om het slachtoffer niet achterdochtig te maken.

WhatsApp heeft de afgelopen dagen contact opgenomen met veel mensenrechtenorganisaties om hen te wijzen op de aanwezigheid van de fout: spyware wordt ook gebruikt door onliberale regeringen om ‘gevaarlijke’ burgers in de gaten te houden, d.w.z. burgers die strijden voor de vrijheid van hun land.

Wat Pegasus spyware doet

Pegasus is spyware die is ontwikkeld door de Nso Group, een Israëlisch computerbeveiligingsbedrijf. Spyware is een bepaald soort virus dat bezit neemt van het geïnfecteerde apparaat en hackers in staat stelt het op afstand te besturen. Maar dat is niet alles. Het steelt alle informatie binnenin, van afbeeldingen en video’s tot vertrouwelijke documenten. Pegasus kan ook berichten en e-mails lezen.

Hoe je te verdedigen tegen de WhatsApp-fout

Er is geen manier om de Pegasus-aanval te voorkomen en zelfs antivirussoftware kan de aanwezigheid ervan niet opsporen. De enige manier om je tegen de WhatsApp-fout te verdedigen is je applicatie onmiddellijk te updaten naar de nieuwste beschikbare versie. En om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u ook uw mobiele besturingssysteem bijwerken, voor het geval er een update beschikbaar is.