Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera – kortweg SR-camera – is een camera waarbij zich tussen het beeldvlak en de lens een uitklapbare spiegel bevindt, die het beeld via een andere spiegel op het zoekerscherm overbrengt.

Het verschil tussen een spiegelreflexcamera en een spiegelloze zoekercamera is dat het mogelijk is de diafragma-, scherpstel- en zoominstellingen van het beeld te beoordelen voordat de foto wordt genomen. Met een spiegelreflexcamera is het dus mogelijk het beeld nauwkeuriger samen te stellen en de fotoparameters nauwkeuriger in te stellen. Het zoekergedeelte is bij een spiegelreflexcamera meestal ook groter en scherper dan bij een conventionele zoekercamera.

Over de geschiedenis van de spiegelreflexcamera

De eerste spiegelreflexcamera werd in 1861 gebouwd door de Britse fotograaf en uitvinder Thomas Sutton. Het principe ervan werd echter reeds in 1686 beschreven. Sinds het einde van de 19e eeuw hebben Duitse opticiens en ontwerpers een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de SLR-camera. De eerste 35 mm reflexcamera werd gepresenteerd op de Leipzig Lentefair in 1936; hij werd ontwikkeld en geproduceerd door een bedrijf uit Dresden.

Hoe werkt een reflexcamera

In oudere camera’s werd het gespiegelde beeld zijdelings omgekeerd weergegeven en kon het van bovenaf worden bekeken, hetzij rechtstreeks, hetzij met behulp van een vergrotingsfunctie. Tegenwoordig zijn camera’s uitgerust met prismakijkers waardoor het beeld zijdelings correct en hetzij horizontaal hetzij evenwijdig aan de optische as van de camera kan worden bekeken. Oudere SLR-camera’s hadden een lichtschachtzoeker. In lichte en compacte camera’s wordt het tegenwoordig gebruikte pentaprisma soms vervangen door een zogenaamde porro-zoeker, die uit meerdere vlakke spiegels bestaat. Het gebruik van prime of porro zoekers verkort het tijdsinterval tussen het loslaten van de camera en de belichting van de opname, zodat veel snellere opnamescenario’s mogelijk zijn. Deze ontwerpen verminderen echter de lichtgevoeligheid van de camera.

In een spiegelreflexcamera (single-lens reflex, SLR) zwaait de spiegel omhoog wanneer de ontspanknop wordt ingedrukt. Tegelijkertijd wordt de sluiter van de lens gedurende de vooraf ingestelde belichtingstijd geopend, zodat er licht op de film of de sensor valt. Nadat de foto is genomen, sluit de lens en klapt ook de spiegel in.

Verschillende cameratypes: SLR, TLR, DSLR

Spiegelreflexcamera’s onderscheiden zich enerzijds door het aantal lenzen dat ze hebben, en anderzijds door het feit of ze mechanisch of digitaal zijn.

SLR-camera’s hebben slechts één lens, zij zijn de standaardvorm van SLR-camera’s. Er zijn ook reflexcamera’s met twee lenzen (TLR), die een onafhankelijke zoekerbundel hebben. Daartoe bevindt zich boven de hoofdlens een tweede lens, waarachter zich een spiegel, het scherpstelscherm en een lichtkoker of een van de andere zoekerconstructies bevinden. Vanuit technisch oogpunt is het enige wat een TLR-camera met een spiegelreflexcamera gemeen heeft de beeldoverdracht naar het zoekerscherm. Digitale SLR-camera’s worden ook wel DSLR-camera’s (digital single-lens reflex) of DSR-camera’s (digital single-lens reflex) genoemd.