De enorme groei van data en apparaten dwingt veel mobiele telefoonnetwerken, maar ook WLAN-netwerken, keer op keer tot de grens van hun prestatievermogen. De providers van mobiele netwerken willen dit probleem oplossen met meer 4G en binnenkort ook 5G. WLAN-voorstanders daarentegen zetten in op Wi-Fi 5 – en recentelijk op Wi-Fi 6 aka 11ax. Wie wint de race?
Gestimuleerd door het toenemende aantal dingen dat in een netwerk moet worden opgenomen in het kader van het Internet of Things (IoT), wordt de vraag hoe te netwerken steeds belangrijker. Zowel mobiele radio als draadloze LAN’s hebben hun specifieke sterke punten en toepassingsgebieden. Met de komst van 5G rijzen er dus drie nieuwe vragen:
- 1. Moeten bedrijven hun eigen 5G-netwerk op hun eigen campus bouwen?
- 2. Kunnen ICT-leveranciers en -integrators instappen in 5G en een aandeel verdienen?
- 3. Zal 5G binnenkort WLAN voor bedrijven overbodig maken?
1. Moeten bedrijven hun eigen 5G-netwerk bouwen?
Hoewel het toekomstige 5G-netwerk niet ieders goedkeuring wegdraagt, bouwen sommige bedrijven hun eigen 5G-infrastructuur. Met name in de industrie speelt de vijfde generatie mobiele communicatie namelijk een niet onbelangrijke rol, bijvoorbeeld in productiefaciliteiten of testbanen. De “mogelijkheden voor regionale 5G-frequenties zullen door de Bundesnetzagentur worden gecreëerd en hoogstwaarschijnlijk worden benut”, zegt Thomas Groß, Executive Director Advanced Solutions bij Ingram Micro. Uiteindelijk zouden beperkende factoren zoals de hoogte van de benodigde investeringen, wettelijke eisen voor de toekenning van licenties of ook de beveiligingsscenario’s die ermee gepaard gaan, bepalen wat er daadwerkelijk wordt geïmplementeerd.
Dus alleen al de “kwestie van radiotechnologie is downstream in termen van de algehele architectuur”, zegt Jürgen Hahnrath, hoofd van IoE Solutions Germany bij Cisco. Bij de netwerkplanning ligt de nadruk veeleer op veiligheid, automatisering, efficiëntie en kosten. De laatste mijl, d.w.z. hoe welke apparaten worden aangesloten, is er slechts een onderdeel van. “In het algemeen verwachten we, ook ten aanzien van Wi-Fi 6, dat 5G een aanvulling zal zijn in private netwerken, dat wil zeggen dat de meeste clients en een groot deel van het verkeer via WLAN zal blijven lopen”, aldus de Cisco-manager. Vandaag “zijn er al tal van business cases voor 5G te voorzien, van zelfrijdende auto’s tot grote IoT-projecten en van augmented reality tot realtime gaming. In de toekomst zullen waarschijnlijk nog meer mogelijke toepassingen worden ontdekt, zodat ook andere industrieën dan de auto-industrie, gamefabrikanten of exploitanten van geografisch gedistribueerde IoT-projecten kunnen profiteren van 5G-toepassingen”, legt Hahnrath uit.
In eerste instantie gaat het bij 5G meer om snellere, mobiele breedbandverbindingen. Hier zou 5G met een geschikte router voor lagere kosten kunnen zorgen, bijvoorbeeld voor locaties zonder glasvezel of als back-upverbinding voor bestaande dataverbindingen. “Mobiele exploitanten met 5G-licenties zijn hiervan de belangrijkste begunstigden. Maar veel kabelproviders hebben ook netwerken die 5G ondersteunen. Ze kunnen dus overeenkomstige functies toevoegen aan hun eigen aanbod.”
Hoewel “bedrijven hun eigen 5G-netwerk moeten bouwen, hangt ook af van het aanbod van de aanbieders van mobiele en datanetwerken, maar ook van de use case. Het valt te verwachten dat netwerkproviders aantrekkelijke oplossingen voor bedrijven zullen ontwikkelen, zodat de kosten voor het opzetten en exploiteren van een eigen 5G-netwerk in de meeste gevallen waarschijnlijk te hoog zullen zijn. In uitzonderlijke gevallen, maar ook in industriële omgevingen, kan dit nodig zijn om veiligheidsredenen of voor snellere en betere beschikbaarheid”, voorspelt de manager.
Vendor Ruckus is er ook “van overtuigd dat bedrijfsnetwerken op basis van LTE- en later 5G-technologie een enorm potentieel bieden voor het afhandelen van een breed scala aan bedrijfs- en missiekritische use cases”, zegt Sascha Hirschoff, Senior Manager Systems Engineering, EMEA-CEE bij Ruckus. “Dit omvat industrieën zoals havens en luchthavens, horeca, gezondheidszorg en opslag, maar ook productie en energie. Bovendien worden bedrijven in alle sectoren geconfronteerd met het probleem van slechte mobiele dekking binnenshuis.”
Dankzij 5G zullen bedrijven deze uitdagingen echter binnenkort kunnen “overwinnen”. Door gebruik te maken van gedeeld of lokaal vergund spectrum dat voor dit doel tegen nominale spectrumkosten beschikbaar wordt gesteld, zullen zij hun eigen 3GPP-gebaseerde netwerken kunnen opzetten. In Duitsland bijvoorbeeld heeft de Bundesnetzagentur aangekondigd dat bedrijven vanaf 2019 spectrum in de 3,7 tot 3,8 GHz-band kunnen aanvragen voor gebruik in industriële toepassingen. In dit geval was het een alliantie van Duitse industriële en productiebedrijven die er bij de Bundesnetzagentur op aandrong dit spectrum te gebruiken. Dit toont de toegevoegde waarde aan die zij zien in het gebruik van 3GPP-technologie in een speciaal spectrum ter ondersteuning van hun bedrijfsprocessen,” legt Ruckus-expert Hirschoff uit. Speciale 5G-netwerken voor bedrijven lijken er dus echt aan te komen. Dit leidt tot de tweede vraag:
2. Kunnen ICT-dealers en integratoren zich bezighouden met 5G en geld verdienen?
Met “zekerheid kunnen dealers en integratoren zich bezighouden met 5G of zelfs andere draadloze netwerken”, zegt Groß. Maar alleen een radionetwerk hebben is natuurlijk niet genoeg. “Er zijn gegevensbronnen en gegevensbestemmingen nodig van waaruit of waarnaar de gegevensverzamelingen moeten worden verzonden. Het plannen, adviseren en implementeren hiervan wordt steeds meer de taak van integrators”.
Maar hoe moeten ICT-retailers nu concreet aan de slag met 5G? Volgens Hahnrath bieden technologieën zoals network slicing en edge computing nieuwe mogelijkheden voor hoogwaardige diensten met een lagere latency, lagere transmissiekosten en een hogere betrouwbaarheid. ICT-leveranciers en integratoren zouden deze technologieën ook kunnen gebruiken om oplossingen te ontwikkelen voor service providers of andere bedrijven.
3. Zal 5G het WLAN voor bedrijven binnenkort overbodig maken?
Groß gaat uit van “een coëxistentie in plaats van een of-of-scenario. Bedrijven die zichzelf al hebben gedigitaliseerd en hun apps en diensten alleen nog maar uit de cloud betrekken, hebben in theorie geen eigen bedrijfs-WLAN meer nodig. Daar is het meer een kwestie van veiligheid, hoe de gegevens zo goed mogelijk kunnen worden beschermd in de cloud. Hoe er toegang toe wordt verkregen, via WLAN of 5G, zal uiteindelijk een kwestie van kosten zijn”.
Hahnrath is nog explicieter: “5G zal WLAN in bedrijven niet vervangen, maar aanvullen. De nieuwe technologie zal wellicht nooit dezelfde kostenefficiëntie of omvang van apparaatondersteuning bereiken. Bovendien zal WLAN met versie 802.11ax veel van de huidige draadloze technologie-innovaties overnemen om betrouwbare, dichte en krachtige connectiviteit te bieden”. Waarschijnlijk toch, “zouden beide benaderingen parallel werken, aangezien zij elk verschillende sterke en zwakke punten hebben. Mobiele diensten zoals 5G zijn zeer doeltreffend in termen van brede dekking, naadloze authenticatie en roaming. Daarom zijn ze perfect geschikt voor het wijdverbreide gebruik van toepassingen, bijvoorbeeld op smartphones of in voertuigen,” vervolgt Hahnrath.
Het belangrijkste is dat de Cisco-manager enorme kostenverschillen ziet tussen WLAN en cellulair: “Vandaag de dag zijn er vijf keer meer WLAN-apparaten dan 4G-apparaten. Dit komt grotendeels doordat een typische WLAN-client slechts 5 procent kost van een volwaardige LTE-client. WLAN zal dus vooral domineren voor grotere apparaten op het werk of thuis – zoals notebooks of tv-monitoren – en M2M-apparaten.”
Axel Simon, Chief Technologist bij HPE Aruba, merkt op dat 5G en Wi-Fi 6 vanuit een puur technisch oogpunt grote overeenkomsten vertonen. Dit betekent dat beide technologieën in principe geschikt zijn voor de huidige eisen van mobiele netwerken. Moderne toegangspunten “bieden echter de mogelijkheid tot aansluiting van elk eindapparaat door middel van Wi-Fi 6, Bluetooth Low Energy, Zigbee en andere radioprotocollen. Deze diversiteit zal met 5G op lange termijn niet bestaan,” wijst Simon erop. “Ik geloof nog steeds niet in interne mobiele dekking – LTE heeft die belofte al niet waargemaakt.”
Overdreven perceptie van 5G
Simon merkt ook op dat “er in Duitsland momenteel een opgeblazen perceptie is van de mogelijkheden van 5G. 3G en 4G hebben echter al aangekondigd WLAN overbodig te zullen maken en hebben deze belofte niet waargemaakt. Hier worden zowel politici als aanbieders opgeroepen om realistisch te redeneren en niet om een flits in de pan te steken. Uiteindelijk zal het zeer waarschijnlijk lijken op wat er in het verleden is gebeurd: mobiele radio zal een grote rol buitenshuis spelen, terwijl WLAN zijn rol zowel binnenshuis als in omgevingen met veel verkeer zal uitbreiden – aangezien het hier niet alleen om connectiviteit gaat, maar ook om locatiegebaseerde diensten.”
5G en Wi-Fi 6 zullen elkaar aanvullen
Maar de belangrijkste vraag is: “Wie behoudt de gegevenssoevereiniteit om diensten voor de gebruiker te ontwerpen?”. Vanwege de grote technische gelijkenis van 5G en Wi-Fi 6 zal het voor de gebruiker aankomen op de complementariteit van beide technologieën – en niet op een overdreven polemiek van politici in de hoop het bandbreedteprobleem in Duitsland door derden te laten oplossen”, vervolgt Simon.
Ralf Koenzen, oprichter en algemeen directeur van Lancom en hoofd van de Business Unit Networks & Cybersecurity bij Rohde & Schwarz, ziet 5G en WLAN duidelijk op verschillende gebieden: “Er zijn toepassingen waarvoor de route via mobiele netwerken zonder alternatief is. Ik denk hier aan echt mobiele scenario’s die zich onafhankelijk van de locatie afspelen. Autonoom rijden is een van die voorbeelden, net als slimme landbouw. Slimme steden zijn ook zeer denkbaar op basis van 5G. Bovendien kan het worden gebruikt in gebieden waar geen bekabeld hogesnelheidsinternet is. Hier heeft 5G potentieel als een volwaardige gigabit internettoegang. Dit geldt ook als back-up-verbinding voor bedrijfskritische processen.”
Het geval ligt geheel anders voor “draadloze toepassingen en aanbiedingen die in een ruimtelijk duidelijk afgebakend gebied moeten worden gerealiseerd, zoals binnen (kantoor)gebouwen, in scholen en universiteiten, in stadions, fabrieken of logistieke centra, in klinieken, de horeca en het onderwijs, of gewoon thuis. Al deze scenario’s kunnen veel economischer worden gerealiseerd op basis van een andere stationaire draadloze technologie die al vele jaren beproefd is: wireless LAN,” aldus Koenzen.
De oprichter van Lancom hoeft niet lang na te denken over de redenen: “In tegenstelling tot mobiele netwerken kunnen WLAN-infrastructuren in zeer korte tijd door iedereen zelf worden opgezet en zonder tussenkomst van een provider worden geëxploiteerd. Dit heeft grote economische voordelen. Zo zijn er geen noemenswaardige kosten voor de lopende exploitatie van een WLAN, geen dure licenties of contracten per klant.” Vooral tegen de achtergrond van de explosieve toename van het aantal dingen dat met het internet van de dingen in een netwerk moet worden opgenomen, is dit een belangrijk argument: “Bovendien kunnen gebruikersbedrijven zich zelfstandig vestigen met hun eigen draadloze infrastructuur en hun netwerken volledig onder controle hebben. Overal waar bedrijfskritische toepassingen draadloos in een netwerk worden opgenomen of waar zeer gevoelige gegevens worden verzonden, is dit van onschatbare waarde”, aldus de oprichter van het bedrijf.
Op het einde ziet Koenzen een “dualiteit van netwerken: Op de weg naar de door politici gepostuleerde gigabit-maatschappij hebben wij absoluut behoefte aan een coëxistentie van mobiele en stationaire radiotechnologieën. Zowel mobiele radio als draadloze LAN’s hebben hun zeer specifieke sterke punten en toepassingsgebieden die de andere technologie niet kan vervangen. Dit zal niet veranderen met de uitbreiding van de 5G-infrastructuur”.
Hirschoff gaat er ook “niet van uit dat 5G WLAN voor bedrijven overbodig zal maken. Daartoe zou 5G moeten worden ingebouwd in elk netwerkapparaat in de bedrijfsgebouwen, zoals laptops, printers en scanners. Dat is duur. Bovendien zou de connectiviteit gratis moeten zijn, aangezien het zou concurreren met WLAN. De exploitanten zouden er geen geld mee verdienen. Bovendien zou er een wijdverspreide 5G-dekking binnenshuis moeten zijn, wat niet kan worden bereikt met een netwerk buitenshuis.”
Wi-Fi is de facto een technologiestandaard voor WLAN, zei hij. Corporate IT-afdelingen weten hoe ze Wi-Fi moeten gebruiken, zei hij, en “leveranciers hebben hun producten en functies geoptimaliseerd voor deze IT-gebruikers. Er is geen reden voor bedrijven om iets te vervangen dat werkt. Toch denken wij dat zowel LTE als 5G een belangrijke rol zullen spelen in het bedrijfsleven. 5G moet worden gezien als een tijdperk waarin meerdere draadloze technologieën naast elkaar bestaan en elkaar aanvullen. Elke technologie moet gericht zijn op de gebruikssituaties waarvoor zij het meest geschikt is. Deze connectiviteitsstructuur kenmerkt het echte 5G-tijdperk,” vat Hirschoff samen.