Telcat Multicom koopt systeemhuis Exabyters

De ICT-dienstverlener Telcat Multicom uit Salzgitter neemt het grootste deel van het Uelzense systeemhuis Exabyters over. Directeur Mike Bergmann zal zich in de toekomst meer gaan bezighouden met zijn andere bedrijf, de softwareleverancier Visoma.

Voor het eerst geeft een systeemhuis dat al vele jaren bestaat, zijn zelfstandigheid op. Mike Bergmann, oprichter en eigenaar van Exabyters in Uelzen, verkoopt de meerderheid van het bedrijf aan Telcat Multicom in Salzgitter. De ICT-dienstverlener, die zich richt op communicatie, netwerken, beveiliging en informatietechnologie, is een dochteronderneming van het staalconcern Salzgitter AG. Exabyters heeft 30 mensen in dienst en is volgens eigen zeggen een van de leidende systeemhuizen in de regio tussen Hamburg en Hannover.

Met de verkoop trekt Bergmann, die deelgenoot blijft in het bedrijf, zich terug uit de directie. “De markt van IT-systeemhuizen bevindt zich in een sterke consolidatiefase”, licht de IT-ondernemer zijn beslissing toe. “Via mijn seminarbedrijf zie ik elke dag systeemhuizen die fuseren of ten onder gaan.” Het meerderheidsbelang van Telcat is bedoeld om “het voortbestaan van de onderneming voor lange, lange jaren in de toekomst veilig te stellen”.

In plaats van de systeemhuisactiviteiten zal Bergmann zich in de toekomst meer en meer op andere projecten gaan richten. Daartoe behoort het beheer van de softwareleverancier Visoma, die een ticketsysteem voor systeemhuizen ontwikkelt en op de markt brengt. Daarnaast wil de IT-professional meer tijd besteden aan de seminar- en consultingactiviteiten.

Uitbreiding van Managed Services

In het kader van de integratie van Exabyters is Telcat Multicom van plan het bedrijfsonderdeel Managed IT Services centraal voor de groep in Uelzen op te zetten. Het systeemhuis is “zeer goed gepositioneerd” in dit snel groeiende dienstengebied, benadrukt Markus Böttcher, Managing Director bij Telcat. Exabyters zal verder worden geleid door de vorige tweede directeur Henrik Eifler, die sinds 2006 bij het bedrijf in dienst is, en de procuratiehouder Margot Gaenicke-Kaffke.

Telcat heeft momenteel ongeveer 520 mensen in dienst en is aanwezig op 25 locaties in het hele land. De jaarlijkse omzet van de onderneming bedraagt ongeveer 70 miljoen euro. Verwacht wordt dat het team de komende jaren met nog eens 150 werknemers zal groeien.