Met pizza en koffie naar een app in twee dagen

De in-house beurs “D.velop Forum 2019” van de ECM-aanbieder uit Gescher is opgezet als digitaliseringscongres. Tijdens een parallelle hackathon in Berlijn in mei werden razendsnel samen apps ontwikkeld.

Volgens Mike Brömmelstrote, Head of Partner Management bij D.velop, was het “D.velop Forum 2019”, dat plaatsvond in het Westhafen Event & Convention Center in Berlijn, met 800 deelnemers de grootste in zijn soort tot nu toe. Naast klanten waren ook meer dan 150 verkooppartners ter plaatse. Een van de speerpunten van het evenement was het inspireren van klanten en partners met betrekking tot de digitale transformatie, want feit is: “Businessmodellen veranderen, vooral in de overgang van OnPremises, via Hybride naar een SaaS-economie,” aldus de channelbaas.

Wat de presentaties betreft, liet prof. dr. Reiner Kurzhals, oprichter van de AI-specialist Westfalen DataLab, zien hoe ook kleine en middelgrote ondernemingen geld kunnen verdienen aan standaardoplossingen voor AI. D.velop is geassocieerd met Westfalen DataLab in het kader van een samenwerkingsverband. Dr. Bernd Hentschel, Data Scientist bij D.velop, ging verder waar hij gebleven was en bracht verslag uit over de huidige en verwachte ontwikkelingen bij D.velop op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De hackathon en vele regels code

Een van de hoogtepunten was een hackathon waaraan de partners deelnamen. Het idee was om “onder het genot van pizza en koffie samen diep in de code te duiken om zo samen in zo kort mogelijke tijd onze eigen apps voor ons platform te ontwikkelen”, aldus Brömmelstrote. Na twee dagen waren er al uitvoerbare resultaten en werden de eerste proefprojecten in verschillende groepen gepresenteerd. De partnermanager beschrijft: “Een van de projecten draaide om een AI-ondersteund sollicitantenbeheer. De AI was er in dit geval al en het ging erom de essentiële criteria uit de binnenkomende sollicitatiedocumenten te halen en op basis daarvan een percentage te berekenen, dat aangeeft in hoeverre individuele sollicitanten geschikt zijn voor de functie.” Andere projecten waren onder meer een vergadermanager die automatisch een overzicht maakt van de notulen in vergaderingen langs de beschikbare agenda. Een oplossing voor kwaliteitsbeheer documenteert en zorgt ervoor dat de betrokken werknemers de documenten lezen en aftekenen. Een DMS-dashboard geeft een overzicht van het aantal en type documenten in het systeem.

Open interfaces en een SDK

“Al deze diensten en oplossingen kunnen in elke webbrowser worden uitgevoerd, native en responsive, met behulp van HTML5 en natuurlijk in onze eigen gebruikersinterface d.3one”, aldus het hoofd partnerbeheer. Het D.velop-concept in termen van platformeconomie doet voorheen starre structuren vervagen, omdat partners of zelfs klanten met expertise op het gebied van ontwikkeling app-aanbieders kunnen worden. Dit is mogelijk op een platform voor kantoor- en documentbeheer dat tijdens het evenement wordt geïntroduceerd. De interfaces zijn open en er worden ook SDK’s aangeboden, waarmee iedere ontwikkelaar kan ontwikkelen in de programmeertaal van zijn of haar voorkeur.

Platformeconomie van Gescher

Er zijn bij de start slechts een handvol apps beschikbaar, maar: “We hopen op een levendige respons hier, en de hackathon laat duidelijk zien dat hier veel gaat gebeuren”, aldus de manager. Het platform is overigens geen of-of concept wat de on-prem of cloud wereld betreft, maar eerder een beide/en model. Op het gebied van training wordt nu de D.velop Online Academy uitgebreid, die parallel aan de klassikale training zal lopen.

Over het geheel genomen is het D.velop Forum meer een conventie waar klanten, partners en de fabrikant van gedachten wisselen over actuele onderwerpen. De “D.velop Partner Summit” daarentegen richt zich expliciet tot bestaande en nieuwe D.velop partners met speciale inhoud.