WhatsApp, berichten auto-delete na 7 dagen

Er komt een nieuwe functie naar WhatsApp waarmee je berichten kunt sturen die zichzelf na zeven dagen vernietigen. Hoe het werkt

Dit zou het begin kunnen zijn van een nieuw pad voor WhatsApp. Zoals we gisteren al schreven en zoals ook door andere bronnen is onthuld, werken de ontwikkelaars aan een zeer interessante nieuwe functie: berichten die zichzelf na zeven dagen vernietigen. Het is niet precies de functie waar iedereen op zat te wachten, namelijk de mogelijkheid om getimede berichten te sturen die zichzelf na een paar seconden vernietigen, maar het is nog steeds een eerste stap in de richting van een nieuwe tool die de applicatie voor altijd zou kunnen veranderen.

Zelfvernietigende berichten zijn al aanwezig op andere messaging platforms en gebruikers maken er veel gebruik van. WhatsApp loopt, zoals vaak het geval is, ver achter met deze functie, maar werkt er sinds oktober vorig jaar hard aan om deze zo snel mogelijk uit te brengen. De lockdown en het uitbreken van de pandemie hebben het werk vertraagd, waardoor de ontwikkelaars zich op andere behoeften moesten concentreren (zoals het verhogen van het aantal deelnemers aan videogesprekken van vier naar acht), maar nu hebben zij zich vol overgave gestort op de tool waarmee je automatisch berichten kunt verwijderen.

Hoe zelfvernietigende berichten werken

We hebben het nog steeds over een functie die nog niet eens zijn officiële debuut heeft gemaakt in de bètaversie, maar alleen is onthuld via previews die zijn gegeven door de jongens van WaBetaInfo. Uit de informatie die ons ter beschikking staat, kunnen we opmaken dat WhatsApp werkt aan een tool waarmee je automatisch berichten uit chats kunt verwijderen, maar pas na zeven dagen na het versturen ervan. En het is niet duidelijk of de functie alleen beschikbaar zal zijn voor groepen of ook voor één-op-één chats.

In eerste instantie was de tool eigenlijk bedoeld voor groepen om beheerders de kans te geven de oudste berichten op te ruimen, vooral in die zeer talrijke. Later werden beelden vrijgegeven waarop de functie ook in individuele chats te zien was, maar er is nooit een officiële bevestiging geweest. De meest waarschijnlijke hypothese is dat het in eerste instantie alleen beschikbaar zal zijn als een optie binnen WhatsApp-groepen en beschikbaar zal worden gesteld aan beheerders om wat opruiming te doen. De laatste beelden die zijn gepubliceerd door WaBetaInfo tonen de optie “Verlopen berichten” binnen de chatinstellingen met de mogelijkheid om berichten te verwijderen na zeven dagen na het verzenden ervan-

Diegenen die de mogelijkheid verwachten om berichten te verzenden die zichzelf vernietigen binnen enkele seconden na ontvangst en lezen ervan, zullen teleurgesteld zijn, maar het is niet zeker dat WhatsApp dit in de toekomst zal implementeren.

Wanneer komen zelfvernietigende berichten op WhatsApp

Er is geen datum voor de komst van de nieuwe functie. WhatsApp werkt er nog aan om het zo snel mogelijk uit te brengen, maar het is nog niet eens in bèta. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het in 2021 het daglicht zal zien.