De VMware-snelkoppeling naar de AWS-cloud

Sommige VMware-partners hebben nog hun bedenkingen over de mate waarin ze kunnen profiteren van de deal met AWS. Op de partnerbijeenkomst “vForum” moest VMware channel boss Marc Müller overeenkomstige zorgen wegnemen en wijzen op de kansen van de samenwerking.

Marc Müller, Channel Boss Germany, VMware

Marc Müller, Channel Boss Germany, VMware

Het vForum werd gedomineerd door de discussie over de onlangs aangekondigde samenwerking tussen VMware en AWS. Het voorziet in de levering van VMware-clouddiensten op AWS. Naast de partners die al vragen hebben van klanten uit dit segment en al een tijdje in de coulissen staan te wachten, waren er ook kritische stemmen – voornamelijk uit de gelederen van de managed service providers. “Er waren hier vragen over de mate waarin AWS-aanbiedingen moeten worden opgevat als concurrentie voor hun eigen oplossingenportfolio. Uiteindelijk is het echter zo dat MSP’s een zeer individueel en op maat gesneden aanbod hebben dat door de AWS-samenwerking kan worden aangevuld”, aldus channelbaas Marc Müller.

Virtualiser ontmoet cloudgigant

Het sluiten van de gelederen tussen de twee IT-giganten VMware en AWS kent al een voorgeschiedenis: de twee bedrijven kondigden vorig jaar tijdens VMworld in Las Vegas al de beschikbaarheid van “VMware Cloud on AWS” aan. Hierachter schuilt een partnerschap dat in oktober 2016 voor het eerst werd gepresenteerd. Met VMware Cloud on AWS wordt VMware’s software-defined datacenter (SDDC) naar de AWS-cloud gebracht, zo u wilt. Klanten kunnen zo applicaties draaien in private, publieke en hybride cloudomgevingen op basis van VMware vSphere met geïntegreerde toegang tot AWS-diensten. VMware Cloud on AWS wordt geleverd, verkocht en ondersteund door de VMworld-host en zijn kanaal als een on-demand cloudservice. De clouddienst claimt belemmeringen voor datamigratie en -portabiliteit weg te nemen, waardoor uiteindelijk een eenvoudig te beheren hybride cloudomgeving ontstaat.

VMware-instanties vanuit het AWS-datacenter

Müller beschrijft wat er schuilgaat achter termen als “VMware Cloud on AWS”: “We bieden nu VMware-instanties 1:1 aan vanuit het AWS-datacenter in Frankfurt op bare metal-hardware. Het AWS-datacenter ligt dicht bij het internetknooppunt in Frankfurt am Main, dus in Duitsland, wat voordelen biedt op het gebied van compliance – ook met betrekking tot Brexit – en ook technisch de latency laag houdt.” Partners kunnen dus samen met hun eindklanten beslissen welke applicaties, inclusief de bijbehorende data, tot aan de volledige VMware-softwarestack ze in de AWS Cloud willen draaien.

Expert exchange at VMware's vForum.

Met dit in het achterhoofd benadrukt VMware de vele mogelijkheden met toegevoegde waarde die dit zou creëren voor partners. De channelbaas beschrijft de projectsituatie van VMware-partners in de praktijk, waarin “zelfs als het theoretisch mogelijk zou zijn – het eerder in de periferie gaat over extreme scenario’s, waarbij de datacenters van klanten worden opgeheven en volledig naar de AWS-cloud worden verplaatst.

Vaker, zegt hij, worden alleen deelgebieden van de bestaande IT getroffen, waar outsourcing een goed idee is. “Of denk aan een disaster recovery scenario,” zegt de VMware manager. “Met een VMware-infrastructuur als basis kan binnen korte tijd een ‘AWS-datacenter’ online worden gebracht als uitwijkoplossing.” Alleen in geval van nood ontstaan er dan computerkosten, tot die tijd alleen kosten voor dataopslag.

Voordelen voor partners

De samenwerking tussen VMware en AWS op cloudgebied biedt volgens Müller veel voordelen voor VMware-partners, wat ook als boodschap werd benadrukt op het vForum. De argumentatie is als volgt: “Allereerst gaat de verkoop van AWS-diensten door VMware-partners gepaard met lucratieve programma’s, waaronder kortingen, backend en consumptiekortingen.” Die laatste lonken dan als de klant de geboekte Amazon-diensten in toenemende volumes gebruikt.

Aanvullende informatie

VMware lanceert bètaversie van “Kubernetes as a Service” op vForum

De publieke bètaversie van de VMware Kubernetes Engine (VKE) is aangekondigd op VMware’s vForum in Hanau. Hierachter zit een Kubernetes-as-a-Service aanbod als onderdeel van het cloud services portfolio van VMware. Kubernetes (ook wel “K8s” genoemd) is een open source-systeem voor containertoepassingen die via dit voertuig kunnen worden ingezet, geautomatiseerd, geschaald en beheerd.

VKE zal in eerste instantie worden gelanceerd in het AWS-universum. Als onderdeel van zijn multi-cloudstrategie zal VMware in de toekomst echter ook VKE application runtime-omgevingen op Azure en andere cloudomgevingen ondersteunen, zo kondigde het bedrijf aan.

https://cloud.vmware.com/vmware-kubernetes-engine

Kansen voor waardecreatie

“Verder is er veel waardecreatie in de AWS-business, te beginnen met assessment services, waarbij partners evalueren welke AWS-diensten zinvol zijn, tot migratie services, waarbij het gaat om het overbrengen van workloads en data naar de AWS-wereld, en tot slot zijn er nog veel meer verkooppunten voor diensten, die dankzij de samenwerking nu zonder veel moeite vanuit de VMware-cloud kunnen worden gerealiseerd”, is Marc Müller overtuigd. De kanaalbeheerder denkt onder meer aan backup- en disaster recovery-diensten.