Wijziging EU-verordening inzake verticale groepsvrijstelling discrimineert onlinedetailhandelaars

De wijzigingen in de verordening inzake verticale groepsvrijstelling bepalen dat fabrikanten detailhandelaars strengere regels kunnen opleggen voor de distributie van goederen. Dit zou online detailhandelaars kunnen schaden.

De zogenaamde verticale groepsvrijstellingsverordening wordt regelmatig gewijzigd. Met deze verordening regelt de Europese Unie onder meer de betrekkingen tussen fabrikanten en detailhandelaren. De huidige wijzigingen zijn specifiek gericht op de regulering van de elektronische handel. De wijziging houdt onder meer in dat fabrikanten in de toekomst strengere regels mogen vaststellen voor de distributie van hun goederen en de voorkeur mogen geven aan stationaire distributie.

De Duitse brancheorganisatie voor e-handel en verkoop op afstand (bevh) heeft hier kritiek op. In een standpuntnota van zeven bladzijden bekritiseert de vereniging:

“Volgens de plannen van de EU wordt het voor fabrikanten mogelijk om detailhandelaren verschillende criteria op te leggen voor onlineverkoop enerzijds en voor verkoop in winkels anderzijds. Dit geeft fabrikanten een krachtig instrument in handen om het dealers veel moeilijker te maken hun producten online te verkopen en om bijvoorbeeld de verkoop op platforms te verbieden. Afgezien van de voor de hand liggende discriminatie is dit explosief omdat grote fabrikanten nu zelf steeds meer dealer worden en er belang bij hebben hun producten rechtstreeks online aan eindgebruikers te verkopen. Als gevolg daarvan kan dit leiden tot nieuwe conflicten in het kader van het mededingingsrecht. De EU lijkt deze trend tot dusver te hebben genegeerd.”

Wat is een groepsvrijstellingsverordening?

Een groepsvrijstellingsverordening is een verordening in de zin van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en maakt als zodanig deel uit van het Europese Gemeenschapsrecht. Groepsvrijstellingsverordeningen zijn alleen relevant voor mededingingsbeperkende afspraken die onder het Europese kartelverbod vallen. De groepsvrijstellingsverordeningen zijn derhalve in beginsel slechts van toepassing op

  • overeenkomsten tussen ondernemingen,
  • besluiten van ondernemersverenigingen of
  • gecoördineerde gedragingen van ondernemingen en/of ondernemersverenigingen

.