Draadloos opladen verwijst naar technologie en standaarden waarmee consumenten elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en draagbare computerproducten kunnen opladen zonder dat er fysieke kabels nodig zijn.
Draadloos opladen wordt mogelijk gemaakt door het principe van elektromagnetische inductie, waarbij draadspoelen in een oplaadapparaat een magnetisch veld creëren. Een elektrische stroom die door dit magnetische veld vloeit, kan een stroom opwekken in een aangrenzende draadspoel die deel kan uitmaken van een batterijoplaadcircuit in een elektronisch apparaat, waardoor het batterijvermogen van het apparaat kan worden aangevuld.
Hoewel draadloos opladen handiger is dan traditioneel bedraad opladen, gaat dit meestal ten koste van de efficiëntie. In de meeste gevallen is draadloos opladen slechts 60% tot 70% zo efficiënt als opladen met een fysieke draad, wat resulteert in extra tijd die nodig is om een apparaat volledig op te laden.
Draadloos opladen kan twee vormen aannemen: inductief opladen, of nauw gekoppeld, waarbij een elektronisch apparaat nauwkeurig op een draadloos oplaadstation moet worden geplaatst om te kunnen worden opgeladen; en magnetische resonantie opladen, of losjes gekoppeld, waarbij meerdere apparaten tegelijk kunnen worden opgeladen zonder de noodzaak om de apparaten op een specifieke plek en positie te plaatsen.
Drie draadloze oplaadtechnologieën strijden om marktaandeel
Er zijn drie belangrijke technologieën die concurreren op het gebied van draadloos opladen. De Qi-standaard van het Wireless Power Consortium is uitgegroeid tot een wereldwijde koploper op het gebied van draadloos opladen, terwijl de PowerMat-technologie van de Power Matters Alliance bekendheid heeft verworven in de Verenigde Staten. Een derde speler op het gebied van draadloos opladen, Rezence, wordt ondersteund door de Alliance for Wireless Power (A4WP).
De Power Matters Alliance en de A4WP kwamen overeen om hun specificaties in februari 2014 te delen om te helpen concurreren met de Qi-standaard. Door de krachten van de twee allianties te bundelen, kunnen fabrikanten zowel losjes gekoppelde als nauw gekoppelde standaarden gebruiken in hun draadloze oplaadproducten zonder dat klanten zich zorgen hoeven te maken over incompatibiliteit tussen apparaten en draadloze oplaadstations.
En aangezien standaarden zoals Qi en de PowerMat zijn geëvolueerd, hebben ze hun eigen technologieën toegevoegd om zowel losjes gekoppelde als nauw gekoppelde mogelijkheden in dezelfde standaard te leveren.