Wear OS is een versie van het mobiele Android-besturingssysteem van Google dat speciaal is ontwikkeld en geoptimaliseerd voor smartwatches en andere draagbare computerapparaten. Oorspronkelijk bekend als Android Wear (vóór maart 2018), Wear OS by Google-functies vergelijkbaar met het mobiele besturingssysteem Apple WatchOS dat wordt gebruikt op Apple Watch-apparaten.
Wear OS vertrouwt sterk op de Google Assistent om informatie te leveren aan Wear OS-gebruikers, inclusief weer, kaarten en routebeschrijvingen, muziek, zoekopdrachten op internet en meer, en is ook ontworpen om contextgebaseerde meldingen en informatie te bieden via Google Assistant. Gebruikers kunnen eenvoudig vegen of vertrouwen op spraakopdrachten om toegang te krijgen tot en te navigeren in de Wear OS-interface.
Op het gebied van connectiviteit ondersteunt Wear OS Bluetooth-, Wi-Fi-, 3G- en LTE-connectiviteit en kan het communiceren met zowel Android- als Apple iOS-apparaten. Google Wear OS-smartwatch-apparaten die momenteel beschikbaar zijn, zijn onder meer de Fossil Sport, Mobvoi’s TicWatch, Montblanc’s Summit 2, de Misfit Vapor, LG W7, Casio Protrek, Movado Connect, Huawei Watch 2 en meer.
Google verbetert Wear OS met H Update
Google zorgde in november 2018 voor een flinke update voor Wear OS in de vorm van Wear OS 2.2, ook wel bekend als de H-update. Wear OS 2.2 draait op Android 7.1.1 Nougat, Android 8.0 Oreo en Android 9 Pie-besturingssystemen.
De update biedt tal van batterijverbeteringen en prestatieverbeteringen, waaronder een batterijbesparingsmodus, een diepe slaapmodus die wordt geactiveerd na 30 minuten inactiviteit en een uitschakelfunctie in twee stappen. Een slimme app-hervattingsfunctie debuteerde ook in Wear OS 2.2, waardoor gebruikers snel en gemakkelijk verder kunnen gaan waar ze gebleven waren in hun apps.
De nieuwste release van Wear OS van Google, Wear OS 2.6, is uitgebracht in februari 2019.