Telewerken

Telewerken, ook wel telewerken genoemd, verwijst naar de stijgende trend in het personeelsbestand waardoor werknemers kunnen deelnemen aan vergaderingen en andere werkgerelateerde taken kunnen uitvoeren buiten een traditioneel kantoor. Meestal betekent dit dat een medewerker thuis werkt, maar telewerklocaties kunnen ook coffeeshops, hotels, co-working spaces, bibliotheken, congrescentra of elke andere locatie met een betrouwbare internetverbinding zijn. Dit soort werkregelingen is sterk afhankelijk van hardware- en softwareprogramma’s die communicatie, productiviteit en veiligheid bevorderen.

Telewerken versus werken op afstand

Telewerken wordt soms door elkaar gebruikt met werken op afstand, maar telewerken / telewerken geeft meestal aan dat de werknemer zich fysiek in de buurt van het kantoor van het bedrijf bevindt en ervoor kiest om op een andere locatie te werken. Werken op afstand suggereert daarentegen dat de werknemer verder van het kantoor verwijderd is en fulltime vanuit huis (of een andere externe locatie) werkt.

Voordelen en uitdagingen van telewerken

Voordelen van telewerken zijn onder meer een verminderde voetafdruk van onroerend goed, minder vernietiging van het milieu en verbeterde medewerkerstevredenheid / -behoud. Wanneer een werkgever werknemers toestaat buiten het kantoor te werken, verkleinen ze effectief de vierkante meters die ze nodig hebben om de dagelijkse bedrijfsvoering te behouden. Dit bespaart geld dat kan worden gebruikt voor andere initiatieven. Het betekent ook dat bedrijven hun COXNUMX-uitstoot kunnen neutraliseren. Bovendien betekent minder pendelaars minder verkeersvervuiling. Talrijke onderzoeken hebben ook aangetoond dat de meeste werknemers graag telewerken vanwege de flexibiliteit en de balans tussen werk en privé, een gevoel dat doorgaans duidt op een hoger werknemersbehoud.

Uitdagingen van telewerken zijn onder meer beveiliging, communicatie / samenwerking en medewerkersbetrokkenheid; Technologie kan deze uitdagingen echter helpen aanpakken. Een bedrijfsbreed virtueel privénetwerk (VPN) en verplichte back-ups helpen bij de beveiliging en gegevensherstel. Videoconferentietools zoals Zoom of Webex en instant messaging-apps zoals Slack of Teams helpen ervoor te zorgen dat werknemers in realtime kunnen communiceren en verbonden blijven ondanks fysieke afstand. Veel werkgevers gebruiken technologie ook om de bedrijfscultuur buiten de muren van het kantoor uit te breiden. Doorlopende leerprogramma’s, frequente check-ins, virtuele teamuitjes en projectbeheertools zoals Asana of Wrike zorgen ervoor dat geen enkele werknemer zich geïsoleerd of ongeïnformeerd voelt.