Acer stapt over van een vier- naar een tweemerkenstrategie

Tijdens de Partner Kick-Off 2012 van Acer kondigde de Duitse CEO Wilfried Thom een nieuwe merkenstrategie aan. In Duitsland zal de onderneming zich in de toekomst beperken tot de merken Acer en Packard-Bell. Het partnerprogramma zal aan de nieuwe omstandigheden worden aangepast.

Bijna vijf jaar geleden nam Acer eerst Gateway en haar dochteronderneming eMachines over, kort daarna ook Packard Bell. Sindsdien had Acer getracht elk van de merken een eigen profiel te geven en was het verschillende malen van koers veranderd (zie artikel “Vier merken voor één halleluja”)

In 2010 besteedde Acer zijn volledige server- en opslagactiviteiten uit aan dit merk met de koeienspots. Daartoe werd ook een eigen Gateway-partnerprogramma opgezet, dat naast het Acer-partnerprogramma stond.

Maar in maart 2011 draaide B2B-baas Mirco Krebs het roer voorzichtig om: het Gateway-verkoopteam werd weer bij het Acer-team ondergebracht, zodat B2B-producten weer vanuit één bron konden worden aangeboden. Ook het partnerprogramma zou aan deze verandering worden aangepast, kondigde hij toen aan.

Duitsland CEO Wilfried Thom presenteerde de merkstrategie van Acer.

Duitsland CEO Wilfried Thom presenteerde de merkstrategie van Acer.

De toekomst tegemoet

Na de gevoelige verliezen van vorig jaar volgde een harde bezuiniging: in 2011 werden 300 werknemers in Europa ontslagen. Nu worden ook twee van de vier merken getroffen. Het merk Acer zal in de toekomst staan voor producten in het middelste tot hogere prijssegment, met inbegrip van het gehele B2B-portfolio.

Het merk Gateway zal in Europa volledig van de markt verdwijnen. In de toekomst zal Packard-Bell alleen staan voor produkten in het lagere tot middelhoge prijssegment, d.w.z. hoofdzakelijk consumentenprodukten. Buiten Europa zal deze rol worden vervuld door Gateway. Het merk eMachines zal alleen nog verschijnen in de projectbusiness, kondigde Wilfried Thom, hoofd van Acer Duitsland, aan.

Partnerprogramma’s verenigd

In de tussentijd is ook het partnerprogramma aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Mirco Krebs legde in een interview met IT-BUSINESS uit dat het in wezen gaat om een samenvoeging van de eerdere programma’s van Acer en Gateway. Daarom heet het nu “Synergy”.

Aan de onderkant van de partnerpiramide staat de Point, gevolgd door de partnerniveaus Silver, Gold en Platinum. Er is ook een aparte partnerstatus voor het onderwerp High Performance Computing (HPC), dat steeds belangrijker wordt. Binnen de verschillende partnerniveaus zijn er verschillende afspraken en eisen voor de gebieden Solutions, Service en Education.

Speciale case digitaal klaslokaal

De business met scholen en andere onderwijsinstellingen is een heel speciaal onderwerp, benadrukte Krebs. Enerzijds vereist dit een speciale opleiding, aangezien de partners te maken krijgen met geheel andere structuren en contactpersonen.

Anderzijds zijn er ook speciale voorwaarden waarmee Acer deze groeimarkt tegemoet treedt. Daarom werd ongeveer een jaar geleden een speciaal partnerprogramma met de naam “Onderwijs” in het leven geroepen.

Zoals Krebs verder benadrukte, zal het professionele segment verder worden versterkt. Ook al is het personeel elders ingekrompen – het verkoopteam voor servers en opslag zal blijven groeien. En het productassortiment wordt nog steeds uitgebreid. Bovendien heeft het bedrijf nu het breedste serverportfolio dat hij kent – en Krebs werkt al 14 jaar bij Acer. ?