Codian geeft foto’s een duwtje in de rug

Video conferenties kunnen nog steeds tot teleurstellingen leiden door een gebrekkige visuele weergave van de deelnemers. De “virtuele” vergaderingen worden pas echt mooi met de nodige computercapaciteit in de backbone. Dirk Heldner van Codian legt uit hoe infrastructuuroplossingen beelden benen geven.

ITB: Hoe heeft Codian zich ontwikkeld op de markt voor videoconferencingoplossingen?

Heldner: De totale markt bestaat uit zeer verschillende productgroepen en aanbieders. Naast de eigenlijke eindapparatuur zijn er infrastructuuroplossingen waarmee bedrijven complexe videoconferentienetwerken kunnen opbouwen en wereldwijde diensten zoals multipoint-conferencing, streaming en opname in eigen beheer kunnen aanbieden. Het productengamma van Codian is uitsluitend gericht op infrastructuur. En dergelijke oplossingen zijn geen massa-zaak. In de afgelopen vier jaar hebben wij een aanzienlijk marktaandeel kunnen veroveren, niet in de laatste plaats dankzij de eenvoudige bediening en optimale stabiliteit van de producten.

ITB: Hoe werken uw infrastructuurapparaten samen met de producten van andere fabrikanten?

Heldner: De infrastructuur die wij bieden, is onafhankelijk van fabrikanten en eindapparaten. Naast de richtlijnen van de Internationale Telecommunicatie Unie, hebben wij ook de eigen normen van de verschillende fabrikanten van eindapparatuur geïmplementeerd en begrijpen wij hun taal. Zo kunnen we elke abonnee de best mogelijke kwaliteit bieden.

ITB: Wat zijn hier de technische uitdagingen?

Heldner: De doorslaggevende factor is de juiste combinatie van krachtige hardware en betrouwbare software. Zo is voor een dubbele resolutie op het scherm ongeveer tienmaal zoveel rekenkracht nodig. Onze systemen voldoen volledig aan deze eisen. De complexiteit en dus ook de rekeninspanning nemen toe naar gelang van de gekozen procedures, die kunnen bestaan uit het coderen van geluid, beeld en gegevens, alsmede de AES -. De presentatie van de conferentiethema’s speelt een belangrijke rol bij de prestaties. Een eenvoudige weergave – bijvoorbeeld de huidige spreker op volledig scherm – is veel minder kostbaar dan gesplitste beelden op de monitoren, waarvan de weergave door elke deelnemer afzonderlijk kan worden gekozen. We garanderen ook de beste kwaliteit voor een hoge-resolutieweergave van 1.280 x 720 pixels, die door elk eindapparaat kan worden verwerkt.

ITB: Wat verwachten gebruikers van een multipoint-conferentie?

Heldner: Gebruikers verwachten dat de kwaliteit bij een multipoint-conferentie net zo goed is als bij een eenvoudige verbinding van twee eindapparaten – en zo ongecompliceerd mogelijk. Omdat gebruikers en beheerders niet zouden moeten hoeven nadenken over welke technische stappen moeten worden genomen voordat ze een multipoint conferentie kunnen starten. De oplossingen van Codian garanderen optimale omstandigheden en een constant hoge kwaliteit voor elke deelnemer aan een conferentie, zelfs bij complexe vereisten, zonder dat het aantal individuele poorten, d.w.z. de deelnemers aan de conferentie, hoeft te worden verminderd.

ITB: Zijn de oplossingen ook geschikt voor webconferenties?

Heldner: Onze Multipoint Control Units, afgekort MCU, ondersteunen met hun webconferentie-optie ook eenvoudige elementen van webgebaseerde werkomgevingen, zoals streaming, chat en whiteboarding. In principe kan deze functie nog aanzienlijk worden uitgebreid. Videoconferencing vergt echter veel meer van de technische infrastructuur dan webconferencing, en daarom hebben wij besloten om met onze producten vooral de meer geavanceerde markt te bedienen.

ITB: Hoe kunnen resellers profiteren van videoconferencing en hoe ondersteunt u hen?

Heldner: De meeste resellers hebben zich al met het thema videoconferencing beziggehouden, althans in grote lijnen, en daarom kunnen wij uitgaan van bepaalde basisprincipes in de handel. Met onze oplossingen kunnen wederverkopers altijd ingrijpen wanneer eenvoudige point-to-point communicatie moet worden omgezet in een hoogwaardige, ongecompliceerd te bedienen multipoint conferentie. In Duitsland hebben wij een operationele structuur met vier systeemhuizen. Als kleinere wederverkopers ons benaderen, kunnen wij hen in ons programma opnemen en hen zo nodig ook projectpartners bezorgen die in videoconferenties gespecialiseerd zijn.