Intel en AMD bereiken akkoord in patent- en concurrentiegeschil

Verrassend genoeg hebben de twee chipfabrikanten Intel en AMD een akkoord bereikt aan de onderhandelingstafel. In plaats van elkaar op elk continent voor de rechter te blijven slepen, hebben de tegenstanders nu overeenkomsten ondertekend die alle rechtszaken overbodig maken. En AMD krijgt er nog een smak geld bovenop.

In de zomer moest Intel al een keer betalen: 1,06 miljard euro ging naar Brussel – dat was het bedrag van de antitrustboete van de EU-Commissie, die er zeker van is dat Intel zijn marktmacht heeft misbruikt om concurrent AMD schade te berokkenen. De chipgigant betaalde, maar spande tegelijkertijd een rechtszaak aan tegen het besluit. Maar AMD volgde zijn succes op bij de Brusselse antitrustwaakhonden en diende ook een identieke klacht in in de VS. Dit bracht ook in de Verenigde Staten de mededingingsprocedure op gang. Een andere zaak was in behandeling in Japan.

Het einde van het juridische moddergooien

Maar dit zal niet meer tot een rechtszaak komen. Intel gaf verrassend toe en trof een minnelijke schikking met AMD. Voor de eeuwige runner-up op de chipmarkt, die tot voor kort steeds weer moest vechten voor vers kapitaal, met een gouden handdruk. Want naast de afspraken om bepaalde handelspraktijken in de toekomst niet meer te gebruiken, stemde Intel ook in met het betalen van een schadevergoeding van 1,25 miljard dollar.

Dit zou waarschijnlijk moeten volstaan als een erkenning dat de beschuldigingen in verband met het mededingingsrecht toch op waarheid berustten, hetgeen Intel lange tijd had ontkend. Maar na onderzoek bij Media-Markt & Co had de EU verklaard dat zij nu kon bewijzen dat Intel hogere marketingsubsidies had betaald aan pc-fabrikanten en -verkopers die uitsluitend of grotendeels hadden vertrouwd op CPU’s van het merk Intel en AMD-producten links hadden laten liggen.

Patenten voor nog eens vijf jaar geregeld

Naast de geschillen op het gebied van het mededingingsrecht hebben de twee concurrenten ook hun meningsverschillen over patentrechten bijgelegd. Bij de splitsing van AMD in een distributieonderdeel (AMD) en een eigen productiemaatschappij (“Globalfoundry”) had Intel een schending van bestaande licentieovereenkomsten gevorderd. Met het oog hierop hadden marktdeskundigen reeds de vrees geuit dat het voor AMD moeilijk zou kunnen worden om van Intel een licentie te verkrijgen voor de nieuwe instructieset-extensie AVX (Advanced Vector Extensions), die kan werken met 256-bits brede registers. Pas in mei 2009 kondigde AMD aan dat het zijn eigen ontwikkeling SSE5 zou opgeven ten gunste van de technologie van Intel. SSE5 zou extra werk hebben meegebracht voor programmeurs, aangezien zij dan te maken zouden krijgen met de respectieve eigenaardigheden van de CPU’s van AMD en Intel.

In het kader van de overeenkomst die nu is bereikt, hebben de twee chipgiganten hun wederzijdse licentieovereenkomsten verlengd. Deze zijn nu nog vijf jaar geldig. Oorspronkelijk zouden ze in 2011 aflopen en daarna opnieuw worden onderhandeld.

In een gezamenlijke verklaring kondigden Intel en AMD de resultaten van de contractuele afspraken aan. Zij hadden alle juridische geschillen laten vallen en konden zich nu weer volledig richten op de ontwikkeling van innovatieve producten. Mochten er opnieuw meningsverschillen ontstaan, dan zijn er procedures om deze op te lossen zonder ze openbaar te maken zoals in het verleden.

Er zijn twee dingen om naar uit te kijken: of de concurrentie tussen de producten zal leiden tot een nieuwe prijzenslag zoals die van begin dit jaar, en wanneer de eerste PC met een AMD CPU te koop zal zijn bij Media-Markt.