Lenteschoonmaak in het IT-landschap

De lente staat voor de deur. En aangezien we momenteel veel thuis zijn vanwege de coronapandemie, hebben we ook alle tijd om de winterse chagrijnigheid van onze eigen vier muren te verdrijven. Maar niet alleen daar is er behoefte aan actie: ook de IT heeft een digitale voorjaarsschoonmaak nodig.

De mogelijkheden om de IT-omgeving in bedrijven overzichtelijker en dus uiteindelijk efficiënter te maken zijn even divers als de IT zelf. Maar in plaats van individuele schroeven aan te draaien om de efficiëntie te verhogen, moeten IT-professionals zich dit jaar concentreren op de verdere ontwikkeling van hun digitale strategie en een belangrijke nieuwe koers uitzetten. Application Performance Management (APM) en de daarmee samenhangende verbetering van de prestaties van teams speelt hierbij een rol.

Optimising the “Next Normal”

IT-professionals moeten eerst nadenken over de uitdagingen van het afgelopen jaar en nadenken over hoe het “nieuwe normaal” zal evolueren. Voor IT-teams van elke omvang die samenwerken, bijvoorbeeld, biedt DevOps grote toegevoegde waarde en kan van cruciaal belang zijn voor de transformatie-inspanningen van een bedrijf – of het nu gaat om digitale transformatie of gewoon overleven. DevOps hoeft geen grote financiële last te betekenen: Het is voldoende om een nieuwe kwaliteit te creëren door middel van gedeelde metrieken en te zorgen voor eenvoudige, empirische feedback voor alle teamleden.

Heroverwegen van multi-cloudstrategieën

De multi-cloudaanpak biedt tal van voordelen op het gebied van flexibiliteit, betrouwbaarheid en kosteneffectieve prestatieoptimalisatie. Het leveren van gegevens en workloads in meerdere clouds is echter geen sinecure. Laut einer IDG-Umfrage aus dem Jahr 2020 nutzen 55 Prozent aller Unternehmen zwei oder mehr öffentliche Clouds, aber 79 Prozent haben Schwierigkeiten dabei, plattformübergreifende Synergien zu nutzen. Veel van de bedrijven vragen zich ook af hoe een succesvolle oplossing eruit ziet. Het antwoord hangt meestal af van twee cruciale zaken: Voor hun multi-cloudstrategie hebben bedrijven ofwel een goed presterend, DevOps-georiënteerd IT-team nodig, ofwel het budget om de technische aspecten en monitoring van hun multi-cloudoplossing uit te besteden.

Vertrouwen op APM

Om dergelijke multi-cloudprestaties proactief te beheren, is een oplossing voor applicatieprestatiebeheer zinvol. APM kan worden gebruikt om de beschikbaarheid, prestaties en verwerkingscapaciteit van applicaties te bewaken in de volledige cloudapplicatie- en infrastructuurstack, en om het foutenpercentage van transacties in de applicatie te meten. Als minimumoplossing moet één APM-oplossing per cloudomgeving worden gestandaardiseerd. Optimaal kan één APM-oplossing worden ingezet om alle apps op alle cloudplatforms op een consistente manier te monitoren, in plaats van de ene oplossing voor Google Cloud en de andere voor Azure te gebruiken.

Silo’s elimineren

Als alle teamleden de applicatieprestaties voor alle componenten en levenscycli kunnen monitoren, kan worden voorkomen dat inzichten fragmentarisch zijn. En als de specifieke kenmerken van technologieën, verkopers, architectuur en bedrijfsstijlen op de achtergrond raken van de algemene kwaliteit van de dienstverlening en de verandering, lossen de silo’s op. Dit kan de hele onderneming ten goede komen, vooral bij toepassingen met meerdere teamoverschrijdende componenten.

Gegevensgestuurde besluitvorming bevorderen

De samenwerking tussen teams wordt bijna altijd verbeterd wanneer een gedeelde objectieve kijk op de werkelijkheid mogelijk is. Als iedereen het eens is over metrics en event analytics, maakt dat een groot verschil. Verbeterde toegang en uptime voor kritieke toepassingen wordt nu de norm, en steeds meer beheerders maken gebruik van prestatiemonitoring voor belangrijke objectieve operationele gegevens. De flexibiliteit om gegevens over productieprestaties snel aan te passen en te delen, draagt bij aan een effectieve interactie tussen teams.

Conclusie

Sascha Giese.

Sascha Giese.

Methodes die gericht zijn op flexibiliteit en continue procesverbetering, zoals DevOps en APM, kunnen zeer nuttig worden wanneer de toekomst van de technologie vol nieuwe mogelijkheden zit. En de lente is ook een goed moment voor IT-professionals om hun omgevingen te controleren op de eerder genoemde aanbevelingen – en indien nodig actie te ondernemen.

Over de auteur

Sascha Giese is Head Geek bij SolarWinds.