HPE promoot Open RAN voor 5G-uitbreiding

Met zijn nieuw gepresenteerde RAN-oplossingen wil de nieuw gevormde HPE Communications Technology Group (CTG) telco’s uitrusten voor ongekende technologische transformaties op weg naar 5G – en hen tegelijkertijd wapenen tegen de dreigende concurrentie van hyperscalers.

Met het oog op de introductie van 5G staan telco’s onder verhoogde druk, beschrijft Phil Mottram, General Manager van de nu gevormde HPE Communications Technology Group (CTG) in een interview met TelecomTV. Enerzijds is dit te wijten aan de roep van aandeelhouders om hogere rendementen. Aan de andere kant dringen hyperscalers steeds meer door naar de rand van het netwerk en zouden ze met netwerkexploitanten kunnen concurreren om business aan de rand.

Technologische verandering in de richting van cloud-native architectuur

Tegelijkertijd vindt er een technologische verandering plaats: in plaats van propriƫtaire hardware van afzonderlijke providers vertrouwen netwerkexploitanten steeds meer op infrastructuren die op de cloud zijn gericht. En ook hier zijn er enkele uitdagingen. Cloud-native implementaties zijn naar verhouding flexibel, wendbaar en kostenbesparend. Aan de andere kant zijn dergelijke installaties ook wat complexer.

Dit is precies waar de HPE CTG om de hoek komt kijken. Het combineert infrastructuur, software en diensten – en biedt een van de meest uitgebreide telco-portfolio’s. Dit omvat het Open RAN-aanbod (RAN = Radio Access Network) dat momenteel op de markt wordt gebracht. En dit kan worden opgeschaald tot duizenden locaties, in tegenstelling tot de op maat gemaakte Open RAN-installaties die tot nu toe beschikbaar waren.

Het aanbod combineert…

  • Een Orkestratie- en automatiseringssoftware die is ontworpen voor de werking van Open RAN. Volgens het bedrijf ondersteunt de oplossing onder meer intent-based orchestration en kunstmatige intelligentie en machine learning. Hiermee zouden telecomaanbieders duizenden virtuele machines, honderden verschillende virtuele netwerkfuncties en containernetwerkfuncties in het hele netwerk kunnen beheren
  • RAN-specifieke infrastructuurblauwdrukken. Dit zou het risico en de complexiteit van de netwerkuitbouw verminderen, terwijl een snelle uitrol van Open RAN over duizenden sites mogelijk wordt. HPE werkt ook samen met Intel aan een geverifieerde referentieconfiguratie om de weg naar virtueel RAN (vRAN) te vereenvoudigen.
  • De HPE ProLiant DL110 Gen10 Plus-server, speciaal geoptimaliseerd voor Open RAN. Het systeem is gebaseerd op een open, gestandaardiseerde architectuur die RAN-oplossingen van verschillende fabrikanten ondersteunt. De computer is uitgerust met de derde generatie Intel Xeon Scalable processor, die de prestaties en het lage stroomverbruik biedt die voor RAN-omgevingen vereist zijn. Het systeem voldoet aan de NEBS-normen van niveau 3 en GR 3108 voor gebruik aan de rand van het netwerk. HPE wijst ook op het lage totale stroomverbruik en de lage ruimtevereisten met een basisbandeenheid, fronthaul-gateway en cellulaire router in een sterk geoptimaliseerde 1U/1P server. Tot slot biedt het versnellingsopties voor prestatiegevoelige vRAN-workloads en zorgt het voor consistentie van core tot edge met HPE ProLiant beveiligings- en beheerfuncties.

Continuous Orchestration from Core to Edge

Al in maart 2020 heeft HPE de 5G Core Stack aangekondigd, een open, cloud-native 5G core netwerkplatform. Deze 5G Core Stack en het nieuwe Open RAN-portfolio kunnen worden gebruikt met een gemeenschappelijk orkestratieplatform. Netwerkoperators kunnen zo applicaties end-to-end uitrollen in het core netwerk en in het radio access netwerk.

HPE werkt ook samen met de O-RAN Alliance en het Telecom Infra Project (TIP) om de technologische verschuiving naar open radio access netwerken te stimuleren.

Beschikbaarheid

HPE’s ProLiant DL110 Gen10 Plus Server en HPE’s Open RAN Solution Stack zullen wereldwijd beschikbaar zijn in het tweede kwartaal van 2021.