Staatsmaatregelen verhinderen nog steeds de grote golf van faillissementen. Maar verwacht wordt dat het al in de herfst in dit land zal gaan rollen. De eerste effecten zijn al in het buitenland te zien. Wereldwijd voorspellen analisten een immense toename van het aantal bedrijfsfaillissementen.
Volgens zowel het kredietinformatiebureau Creditreform als de kredietverzekeraar Euler Hermes zal het aantal insolventies in Duitsland vanaf de herfst toenemen. In andere landen, zoals de VS, is dit al het geval.
Ondanks dat het aantal insolventies in de Bondsrepubliek Duitsland in de eerste helft van het jaar al met 8,2 procent is gedaald en ondanks de enorme economische malaise in de nasleep van de Coronapandemie, tikt de tijdbom zelfs als het gaat om het aantal gevallen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar nog steeds door. Volgens Creditreform bedragen de verliezen van schuldeisers in de eerste helft van 2020 ongeveer 12 miljard euro, waarbij elke insolventiezaak schuldeisers gemiddeld meer dan 1,3 miljoen euro kost. Dit is het hoogste cijfer van de laatste jaren en houdt verband met de toename van het aantal grote faillissementen van ondernemingen. Prominente voorbeelden zijn de warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, de textieldetaillisten AppelrathCüpper en Hallhuber, de modefabrikant Esprit en de restaurantketens Vapiano en Maredo.
Nu is de insolventieactiviteit als seismograaf van de economische ontwikkeling echter losgekoppeld van de feitelijke situatie van Duitse bedrijven. De Duitse regering heeft namelijk ter bescherming van de economie in tijden van pandemie de Covid-19 Insolvency Suspension Act (COVInsAG) aangenomen, die voorziet in de opschorting van de verplichting om insolventie aan te vragen tot 30 september 2020. Om een golf van faillissementen te voorkomen, heeft de regering ook financiële subsidies verleend. Uit de feitelijke daling van het aantal insolventies blijkt dat het beoogde effect van de maatregelen is bereikt. Tegelijkertijd is het echter onduidelijk hoeveel bedrijven die het al vóór de crisis moeilijk hadden, dankzij deze maatregelen tijdelijk aan insolventie zijn ontsnapt.
Daar komt nog bij dat de arbeidsproductiviteit bij veel insolventierechter is gedaald. Dit heeft geleid tot aanzienlijke achterstanden bij de verwerking. Ook deze omstandigheid heeft waarschijnlijk bijgedragen tot de daling van het aantal insolventieprocedures.
Golf van insolventies slechts uitgesteld
Daarom gaan de analisten van Creditreform ervan uit dat het verstrijken van de tot september beperkte opschorting van de verplichting om insolventie aan te vragen, het aantal procedures aanzienlijk zal doen toenemen. Een dergelijke golf van insolventies kon alleen worden afgewend indien de betrokken ondernemingen erin slaagden de gevolgen van de crisis te boven te komen en zich tegen die tijd weer te stabiliseren. Gezien de ernst van de recessie blijft het twijfelachtig of een even snel herstel realistisch is voor de brede waaier van ondernemingen die na de abrupte crash zijn getroffen. Momenteel overweegt de Duitse regering de insolventierapportageverplichting op te schorten tot het einde van het jaar, maar dit zal een mogelijke golf van faillissementen waarschijnlijk alleen maar uitstellen tot de winter.
Een ander probleem zou het domino-effect kunnen zijn: De schuldenaar sleept de financier of goederenleverancier met zich mee. Terwijl de momenteel opgeschorte verplichting om een insolventieaanvraag in te dienen handelspartners beschermt tegen het nog steeds leveren van goederen aan noodlijdende bedrijven, is dit niet het geval bij COVInsAG. Ook voor bedrijven die met buitenlandse partners werken of veel naar het buitenland exporteren, kan het lelijk worden.
Wereldwijde insolventies stijgen naar recordhoogte
De experts van Euler Hermes verwachten een cumulatieve stijging van het aantal wereldwijde insolventies met in totaal 35 procent in de twee jaar 2020 en 2021, tot een nieuw record (17 % in 2020, 16 % in 2021). De ontwikkeling is echter zeer heterogeen: In twee van de drie landen is nu al sprake van een enorme toename van het aantal faillissementen, terwijl in het andere derde land de sterkste stijging pas in 2021 met enige vertraging plaatsvindt.
“Als we de prognoses van 2021 vergelijken met de casestudycijfers van 2019, resulteert dit in een cumulatieve toename van het aantal wereldwijde faillissementen met meer dan een derde (35%) in de twee jaar tot een nieuw negatief record,” legt Maxime Lemerle, hoofd insolventie- en sectoranalyses bij de Euler Hermes Group, uit. “Als de respectieve steunmaatregelen van de regering te vroeg worden beëindigd, zal de stijging waarschijnlijk nog vijf tot tien procentpunten hoger uitvallen.”
Exportnatie Duitsland
Dit is geen goed nieuws voor Duitsland als exportnatie, waar negatieve ontwikkelingen op de exportmarkten gewoonlijk een grotere impact hebben dan in andere landen.
“Duitsland zou er in vergelijking met veel andere landen licht vanaf kunnen komen,” meent Ron van het Hof, CEO van Euler Hermes in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. “Redenen hiervoor zijn, afgezien van de betere uitgangspositie en de kortere, minder strenge lockdown, vooral de snelle en zeer uitgebreide noodmaatregelen die de regering heeft genomen. Met name de gezamenlijke beschermende paraplu van de federale regering en kredietverzekeraars voor Duitse ondernemingen heeft de handel voorlopig gestabiliseerd en de bevoorradingsketens extra beschermd. Dit is echter geenszins een alles veilig, maar eerder een tikkende tijdbom. Het zal ten laatste in het derde kwartaal van het jaar afgaan en de schokgolven zullen zich waarschijnlijk over de eerste helft van 2021 verspreiden,” waarschuwt de CEO.
In totaal zouden de faillissementen in dit land in 2021 met twaalf procent kunnen stijgen tot ongeveer 21.000 gevallen als gevolg van de Covid 19-pandemie. Het leeuwendeel zal waarschijnlijk tegen 2021 voor rekening komen, met een stijging van acht procent. De toonaangevende kredietverzekeraar verwacht dat het aantal gevallen in 2020 met vier procent zal zijn gestegen tot ongeveer 19 500. Dit betekent dat Duitsland, net als Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Zwitserland en India, tot de derde landen zal behoren die met enige vertraging door de negatieve effecten zullen worden getroffen.
Ondernemingen in andere landen zullen eerder en harder worden getroffen: de VS (47% toename van het aantal insolventies in 2020) voert de negatieve ranglijst aan van landen die nu al te maken zullen krijgen met een enorme toename van het aantal bedrijfsfaillissementen in 2020. Zij delen hun lot met twee van de drie landen in de wereld. Daaronder bevinden zich de VS, Brazilië (32% in 2020) en China (21%), evenals veel Europese landen zoals Portugal (30%), Nederland (29%), Spanje (20%) of Italië (18%).
Nieuwe bedrijfsmodellen in trek
Er zijn bovendien grote uitdagingen voor bedrijven met betrekking tot de drastisch veranderende bedrijfsmodellen, niet alleen vanwege Covid-19. “Geen enkel bedrijf wordt bijvoorbeeld opgericht om plotseling slechts de helft van zijn klanten te bedienen. Veel bedrijven moeten hun bedrijfsmodel fundamenteel heroverwegen en aanpassen. Zij moeten dat eerst financieren, en daarvoor hebben zij marges nodig en een oplossing voor de herstructurering van hun schuldenberg, die voor veel bedrijven aanzienlijk is toegenomen als gevolg van Covid-19. Samen met de digitale transformatie zijn dit veel variabelen die de verdere ontwikkeling ook na 2021 zullen bepalen,” vervolgt Van het Hof.