Ontcijfering met Elcomsoft System Recovery

Elcomsoft heeft zijn software Elcomsoft System Recovery (ESR) geactualiseerd. Versie 7.05 biedt ondersteuning voor native BitLocker-versleuteling en maakt onmiddellijke toegang mogelijk tot Windows-accounts en gegevens op versleutelde partities.

Volgens de fabrikant Elcomsoft zijn vergeten wachtwoorden en vergrendelde accounts goed voor 40 procent van de vragen aan technologie-hotlines. Met de oplossing Elcomsoft System Recovery (ESR) kunnen Windows-wachtwoorden worden gereset en kunnen de vereiste gebruikersaccounts onmiddellijk worden hersteld, waardoor beheerders en IT-ondersteuning worden ontlast. Naast Windows-accounts worden ook cloud-gebaseerde Microsoft-accounts en netwerkdomeinen ondersteund.

Alle-in-één-tool voor Windows-accounts

Met BitLocker van Microsoft kunnen harde schijven, systeemschijven of zelfs verwisselbare media worden versleuteld. Dit beschermt de erop opgeslagen gegevens in geval van diefstal, omdat zij zonder sleutel niet kunnen worden gelezen. Systeembeheerders hebben echter vaak toegang nodig, bijvoorbeeld om Windows-accounts te herstellen die zijn vergrendeld of achtergelaten door voormalige werknemers. De update van Elcomsoft biedt ISR-gebruikers de mogelijkheid om BitLocker-volumes te identificeren en te mounten. Om het volume te ontgrendelen, moeten gebruikers het volumewachtwoord of de herstelsleutel opgeven.

Voor beheerders en IT-managers biedt ESR nuttige functies:

  • Vergrendelen en herstellen van gebruikersaccounts
  • Wachtwoorden opnieuw instellen en resetten
  • Overzicht van alle gebruikersaccounts
  • Systeem-.Download en herstel Microsoft Security Account Manager (SAM)-bestanden
  • Uitlezen van de status van rustbestanden en hashes van wachtwoorden van gecodeerde schijven
  • Toegang tot beveiligd bewijsmateriaal

ESR draait in de Windows-omgeving, door een opstartbare Windows PE flash drive te maken die kan worden gebruikt om extra stuurprogramma’s te laden. Compatibel met 32-bits en 64-bits BIOS- en UEFI-computers waarop alle versies van Windows tot en met de nieuwste versies van Windows 10 en Windows Server 2019 worden uitgevoerd. Dankzij herstelpunten en ongedaan maken-functies kan elke werkstap of onjuiste invoer ongedaan worden gemaakt.