Wat is openstack-snoek?

De opvolger van de Ocata-release van het OpenStack open source cloud computing-platform, OpenStack Pike, arriveerde op 30 augustus 2017 als de zestiende grote release van OpenStack.

Pike is de tweede update in 2017 voor OpenStack, na het debuut van OpenStack Ocata in februari. De opvolger van Pike, OpenStack Queens, verving OpenStack Pike eind februari 2018. En de opvolger van Queens, OpenStack Rocky, zal naar verwachting niet lang daarna worden uitgebracht.

Net als bij eerdere OpenStack-releases, ontleent Pike zijn naam aan een nabijgelegen stad of onderscheidend kenmerk ten opzichte van de OpenStack-ontwerptop die overeenkomt met elke OpenStack-release. In dit geval is OpenStack Pike een afkorting voor de Massachusetts Turnpike, een belangrijke snelweg die door de staat Massachusetts loopt en die de hightech-industrie in Boston verbindt met het personeel van de staat.

Functieverbeteringen in OpenStack Pike

Net als OpenStack Ocata dient OpenStack Pike in de eerste plaats als een stabilisatierelease voor het OpenStack-platform, waarbij de nadruk ligt op verbeterde beheerbaarheid met een bijzondere nadruk op het mogelijk maken van zelfstandige OpenStack-services zonder de noodzaak van een volledige set OpenStack-projecten. Pike maakt het mogelijk om zowel de Ironische bare-metal-service als het Cinder-blokopslagproject uit te voeren in een meer op zichzelf staande, samenstelbare aanpak.

Extra nieuwe functies in OpenStack Pike zijn onder meer een nieuwe native containerbeheerservice genaamd Zun, verbeterde OpenStack Kolla lifecycle management tools en “productie-ready” ondersteuning voor Cells versie 2 in Nova.

OpenStack Pike is ook opnieuw gebaseerd om de nieuwere Python 3.5-release te ondersteunen, in tegenstelling tot het vertrouwen op de programmeertaal Python 2 in eerdere releases.