86 procent van de Duitse technologiebedrijven vindt duurzaamheid een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsactiviteiten. Volgens marktonderzoekers van Deloitte zijn er echter veel minder die hun bewering daadwerkelijk in de praktijk brengen.
De technologiesector is een sleutelindustrie. Het is hier dat over de toekomst van Duitsland als vestigingsplaats wordt beslist. En wie het vandaag over de toekomst heeft, moet het ook over duurzaamheid hebben. “Duurzaamheid is geen trend, maar een noodzaak. Succesvolle bedrijven begrijpen hoe ze de interacties tussen waardeketens, de maatschappij en het milieu effectief kunnen beheren,” verklaart Wolfgang Falter, Partner en Hoofd Sustainability Services bij Deloitte. Veel Duitse techbedrijven hebben het grote belang van het onderwerp allang onderkend, “maar er is nog steeds behoefte aan optimalisatie in de uitvoering.”
De industrie biedt veel aanknopingspunten voor meer duurzaamheid, van de energiebehoefte van clouddiensten tot de lange toeleveringsketens over de hele wereld en het gebruik van kritieke grondstoffen bij de chipproductie. Om de duurzaamheidsdiscussie in de techindustrie op concrete gegevens te baseren, heeft Deloitte in januari 2021 173 experts van Duitse techbedrijven ondervraagd voor de Technology Sustainability Survey over hoe zij denken over duurzaamheid.
Bijna iedereen is zich bewust van het belang van duurzaam ondernemen
De resultaten laten zien dat het onderwerp is aangekomen in de industrie: 86 procent van de ondervraagde executives ziet duurzaamheid als een essentieel onderdeel van hun bedrijfsactiviteiten. Voor 88 procent is het onderwerp de afgelopen jaren belangrijker geworden.
Daarnaast neemt het belang van duurzaamheid toe met de omvang van het bedrijf. Bijna alle respondenten van bedrijven met meer dan 1.000 werknemers zien duurzaamheid als een belangrijk element van hun bedrijfsactiviteiten. Dit is nog niet het geval voor bijna elke derde onderneming met minder werknemers. De achtergrond hiervan is dat het kleinere bedrijven vaker ontbreekt aan de middelen en vaardigheden om duurzaamheidskwesties aan te pakken.
Lagere bedrijfskosten als drijfveer voor meer duurzaamheid
Aanmoedigingsmaatregelen voor meer duurzaamheid zijn er in overvloed, en in de Duitse technologie-industrie zijn deze vooral economisch van aard. 57 procent van de ondervraagde deskundigen noemde verlaging van de bedrijfskosten als een belangrijke drijfveer voor hun duurzaamheidsinitiatieven.
47 procent hoopt nieuwe markten te veroveren en 42 procent speelt in op de wensen van hun klanten. 32 procent wil zijn eigen werknemers motiveren. Het beperken van klimaatrisico’s (21 procent) en intrinsieke betrokkenheid (6 procent) staan onderaan de lijst van motivaties.
In de praktijk gaapt er een kloof tussen aspiratie en realiteit
Technologiebedrijven handelen duurzaam, maar vooral wanneer zij economische voordelen verwachten. Initiatieven op het gebied van duurzaamheid werpen vruchten af:
84% van de managers ziet nu al positieve effecten van hun activiteiten. Initiatieven op het gebied van software en diensten zijn doeltreffender dan gemiddeld. Hier is men het 60% meer eens over de doeltreffendheid van hun eigen duurzaamheidsactiviteiten dan in de hardwaresector.
Duurzaamheid wordt echter vaak luider gepredikt in de bedrijven dan dat het wordt geleefd. Meer dan tweederde van de ondervraagde executives zei een discrepantie te zien tussen de gecommuniceerde en de werkelijke inzet. In grote ondernemingen met meer dan 10.000 werknemers wordt het implementatieprobleem door 82 procent van de respondenten en dus bijzonder sterk ervaren.
Wolfgang Falter, Partner en Hoofd Sustainability Services Board
In de regel hebben deze organisaties ook bijzonder ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. In kleinere ondernemingen met vaak bescheidener ambities is de kloof minder groot. Niettemin loopt het implementatieprobleem met het thema duurzaamheid door de hele sector. De ervaring leert dat de aanpassing van vastgeroeste systemen, routines en normen in bedrijven vaak een langdurig en ingewikkeld proces is.
Kritische grondstoffen als grootste uitdaging voor meer duurzaamheid
In feite is duurzaamheid geen uitgemaakte zaak voor technologiebedrijven: De industrie wordt gekenmerkt door grondstoffen en processen die niet bijzonder duurzaam zijn, maar in veel gevallen moeilijk te vervangen, en die vaak een hoog grondstoffenverbruik met zich meebrengen.
Ongeveer een derde van de respondenten ziet dit als de grootste uitdaging voor meer duurzaamheid in de technologiesector. Het goede nieuws is echter dat de inzet van werknemers en topmanagement in de sector er is. Slechts ongeveer 10 procent zegt dat de steun van werknemers en management een probleem is.
Holistische strategieën zijn nodig
Een belangrijke stap naar meer duurzaamheid is het implementeren van holistische strategieën. Net als in andere industrieën wordt het onderwerp door veel techbedrijven momenteel echter nog hoofdzakelijk in ecologische termen opgevat. De concrete duurzaamheidsinitiatieven zijn met 32 procent dan ook grotendeels ecologisch georiënteerd.
Daarna volgen vooral sociale (20 procent) en vooral economische (15 procent) strategieën. Momenteel hanteert slechts 8 procent van de ondervraagde bedrijven een holistische duurzaamheidsaanpak, waarin ecologische, sociale en economische aspecten in gelijke mate aan bod komen.
Milan Sallaba, Partner en leider van de Technology Sector van Deloitte
“Natuurlijk staat de tech-industrie voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, maar het potentieel is hier nog groter,” vat Milan Sallaba, Partner en leider van de Technology Sector van Deloitte, samen. Uit de resultaten van de enquête zou blijken dat het in geval van twijfel zinvol is kleine, voortdurende stappen in de richting van meer duurzaamheid te zetten om te voorkomen dat de kloof tussen ambitie en realiteit onnodig groot wordt.
Niet in de laatste plaats geeft het feit dat dynamiek en innovatie integraal deel uitmaken van het DNA van technologiebedrijven reden tot optimisme. “Elke organisatie heeft geschikte hefbomen om duurzaamheid te bevorderen – je hoeft ze alleen maar in te drukken.”
Dit artikel verscheen eerst op ons partnerportaal Elektronikpraxis.